VIDEO „Investițiile” i-au lăsat fără bani: cum mai mulți străini au fost înșelați printr-un call centru din Chișinău
Full Article 2 minutes read

VIDEO „Investițiile” i-au lăsat fără bani: cum mai mulți străini au fost înșelați printr-un call centru din Chișinău

La Chișinău a fost creat un centru de apel prin intermediul căruia persoane din Rusia, Kazahstan și state din Europa erau invitate să investească în „burse de valori internaționale”. În realitate, persoanele au devenit victime a unei scheme de spălare de bani. Acestea au fost înșelate de sute de mii de lei. Au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, precum și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile. Iar procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-au atribuit administratorului centrului de apel statutul de bănuit.

Poliția Republicii Moldova a anunțat pe 18 aprilie că a fost destructurată o schemă de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău.

„Timp de câteva luni, cei peste 50 de operatori telefonici au invitat mai multe persoane să investească în acțiuni financiare de pe așa-zise „burse de valori internaționale”. Apelurile erau efectuate printr-un sistem de telefonie instalat de organizatori, prin care numerele de telefon erau falsificate. În așa mod, erau contactați potențiali clienți din Rusia, Kazahstan și state din Europa, ca să-i convingă să investească”, au comunicat polițiștii.

În realitate, potrivit sursei, cel care administra centrul de apel și complicii săi erau persoanele care gestionau platformele pe care-i invitau pe clienții înșelați să investească.

„Aceștia-și însușeau banii. Acum, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei”, au precizat oamenii legii.

Se menționează că „centrul de apel a fost înființat pe numele persoanei interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea”. Polițiștii au declarat că au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, precum și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile – bărbați cu vârste de 35 și 25 de ani.

„De acolo, inclusiv din automobilul administratorului au fost ridicate șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă. Acum, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-au atribuit administratorului centrului de apel statutul de bănuit. Investigațiile continuă, inclusiv în vederea identificării altor responsabili în afară de interpușii depistați, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, au comunicat polițiștii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: