Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, susține că Rusia și Transnistria pledează în favoarea reluării dialogului direct cu Chișinăul. Lavrov amintește și de Găgăuzia, care, potrivit lui, „reclamă un statut special”. Într-o intervenție la canalul rusesc RT, șeful diplomației ruse a criticat politica Chișinăului. Potrivit lui Lavrov, guvernarea ar evita în mod deliberat un dialog direct cu Tiraspolul și Rusia.
„Acum și Transnistria, și noi, pledăm pentru un dialog direct. Dar, aparent, judecând după declarațiile publice ale președintei Sandu și ale echipei sale, ei nu doresc un dialog atât de direct sub dictarea SUA și UE, aparent bazându-se pe un fel de soluție nediplomatică a acestei probleme”, a declarat Lavrov.
Șeful Ministerului de Externe al Rusiei a amintit de UTA Găgăuzia, care ar reclama, spune el, un statut „special”. Lavrov declară că Rusia urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și dă asigurări că va face „tot ce este posibil” pentru ca vorbitorii de limba rusă și cetățenii ruși din Moldova să „nu aibă de suferit”.
„Cred că autoritățile de la Chișinău vor proceda corect dacă vor renunța jocurile geo-politice cu Occidentul și se vor gândi la oameni. La etapa actuală vom insista anume asupra acestui aspect”, a mai declarat Serghei Lavrov.
Amintim că așa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a scris o altă scrisoare președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în care o îndemnă să înceapă negocieri la cel mai înalt nivel asupra principiilor reglementării transnistrene. Cea din urmă scrisoare ar fi a opta la număr, după învestirea Maiei Sandu în funcție, în care așa-numitele autorități de la Tiraspol ar face apel la șefa statului, spune așa zisul responsabil de Externe al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev.
Președinția Republicii Moldova a declarat pentru NM că șefa statului, Maia Sandu, a recepționat scrisoarea lui Krasnoselski și că o va examina în scurt timp.
Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie, un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, din care a făcut parte și consilierul prezidențial Dorin Recean, a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Președinția a declarat atunci pentru NM că discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune. Atunci a fost pentru prima oară când reprezentanții Președinției Republicii Moldova s-au întâlnit în mod oficial cu liderul de facto de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, de la începutul mandatului Maiei Sandu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!