Ecaterina Zaripova, femeia din orașul rus Iasnogorsk, care a smuls simbolurile pro-război sub forma literei „Z”, cu care erau decorate geamurile unei grădinițe, a fost amendată și supusă presiunilor din partea administrației instituției și a părinților celorlalți copii. Aceasta le-a povestit jurnaliștilor cum s-a întâmplat totul și ce le-a spus propriilor copii despre cele întâmplate.
În dimineața de 22 aprilie, Ecaterina Zaripova și-a dus copiii la grădiniță, iar seara imaginile cu ea au făcut înconjurul lumii, datorită rețelelor de socializare. Locuitoarea orașului Iasnogorsk, regiunea Tula, a intrat în grădiniță și a smuls literele Z, cu care erau decorate geamurile a două grupe. Una dintre educatoare a filmat acțiunea, iar până seara, a și avut loc procesul de judecată. Pentru gestul său, femeia a fost obligată să achite o amendă de 48 000 ruble (circa 610 euro), fără să i se respecte dreptul la un avocat.
Partea cea mai neplăcută, însă, a fost valul de ură cu care s-a confruntat în urma celor întâmplate: criticii au comentat felul cum arată, cum era îmbrăcată, naționalitatea, numele tătar, metoda de educare a copiilor, ba chiar au propus ca aceasta să fie condamnată la închisoare sau expulzată în Ucraina.
„În seara de 21 aprilie am venit la grădiniță să îmi iau fii și am văzut pe ferestre litera Z. Am rugat-o pe educatoare să o sune pe directoare, iar aceasta mi-a spus: „Este dispoziția administrației”. Am decis că voi discuta cu ea a doua zi, am rupt pe hol una dintre literele de hârtie și am plecat.
Acasă am discutat cu soțul și am decis că nu mă voi resemna ca pe geamurile grădiniței în care merg fii mei să fie litera Z. Nu este un abțibild cu flori sau porumbei. Pe 22 aprilie, dimineața, la grădiniță mă așteptau deja dădaca, educatoarea, directoarea și o persoană necunoscută. Eu am făcut un screenshot cu art. 13 din Constituție, despre diferențe ideologice și art. 29, despre inadmisibilitatea propagandei și am studiat Legea educației, unde la art.48 scrie că este interzisă agitația politică în rândul copiilor. Eram foarte curioasă să văd dispoziția scrisă a administrației, dar nu mi-au arătat-o.
Atunci când am intrat în grupă, copiii se pregăteau de gimnastică. Eu am rupt aceste litere de pe geamuri, educatoarea și directoarea se indignau și mă filmau. Mulți m-au acuzat apoi că am intrat în grupă cu încălțăminte de afară. Nu este adevărat: mereu îmi schimb încălțămintea.
Emoțiile mă copleșeau și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Niciun copil nu s-a speriat. Pur și simplu mă priveau uimiți. Iar băieților mei le-am spus: „Mama voastră este Batman!”. Pentru că le place mult acest erou.
Poliția a venit timp de 7-8 minute, orașul este mic. Mi-au adresat întrebări provocatoare, mă întrebau ce cred despre „operațiunea specială”. Eu, ca de obicei, aduceam în discuție subiecte mai apropiate de noi. Întrebam dacă le convine totul în Iasnogorsk și dacă da, dacă sunt de aici, în general. M-au dus la secția de poliție, au întocmit procesul verbal, eu am scris o explicație. Au încercat să includă în dosar faptul că eu mi-am exprimat viziunile cu privire la ceea ce se întâmplă la „1000 de kilometri” de noi în chatul părinților, de unde m-au șters mai apoi.
Eu am întrebat când e judecata și mi-au răspuns că astăzi. Sincer vorbind, parcă eram pregătită de această zi. Ai uneori senzația că poți anticipa ce se va întâmpla. Și pe 24 februarie am simțit ceva similar, m-am trezit la 5. Iar prima săptămână aveam un nod în gât.
La judecată nu mi-au pus la dispoziție un avocat, doar soțul a venit să mă susțină. De acolo am ieșit la 17:16 și am mers să îmi iau copiii de la grădiniță. Seara am fost copleșită de mesaje de susținere din partea oamenilor din diferite orașe, care au văzut video. Cineva mi-a propus ajutor cu plata amenzii.
Seara, copiii mi-au spus: „Educatorii vorbeau tare la telefon și spuneau că ești proastă”. De obicei simt când copilul exagerează, însă din felul cum au spus-o băieții – e clar că așa s-a întâmplat.
Fiul mai mare este destul de independent, învață poezii fără ajutorul meu, cu educatoarea și nu mereu mi le recită acasă. Recent a venit și mi-a spus că a învățat o poezie despre război, pentru 9 mai. I-am răspuns: „Uită, noi nu vom participa la această sărbătoare, mai bine vom învăța altă poezie”. Am avertizat educatoarea și metodista că fiul meu nu va celebra 9 mai. Directoarea a început să strige la mine: „Nici să nu veniți aici”. Pentru mine, 9 mai este zi a memoriei și doliului, nu pot interpreta altfel această zi.
La judecătorie mi-au arătat un text ciudat despre faptul că Z este un simbol și mi-au spus că este deja peste tot, inclusiv în multe școli. Însă eu mă bazez pe lege și nu sunt gata să răspund pentru ce se întâmplă în multe școli. Mă interesează doar grădinița copiilor mei. Pentru mine este important să mă conving că sunt soluționate problemele „lumești”. Câte miliarde de ruble primește Rusia pentru gaz și petrol, iar noi la grădiniță continuăm să colectăm bani pentru hârtie igienică pentru copii.
(…)
Ieri seara am aflat întâmplător că părinții au fost chemați la o ședință fără mine. Veneau în întâmpinarea mea atunci când ieșeam cu copiii din clădire și unii mi-au ignorat salutul. În comentarii la știrea despre mine, unii au scris „la perete cu ea”, „să fie răstignită”. Am întâlnit oameni care îmi doreau răul și mă gândesc doar la faptul că lumea e mică, pământul se învârte și fiecare va primi după merit. La grădiniță nu a fost niciun părinte care să mă susțină sau să spună un cuvânt bun despre mine”, a povestit femeia.