VIDEO Maia Sandu, de la tribuna ONU: La viitoarele alegeri se va încerca subminarea capacității cetățenilor noștri de a face propria alegere
Full Article 4 minutes read

VIDEO Maia Sandu, de la tribuna ONU: La viitoarele alegeri se va încerca subminarea capacității cetățenilor noștri de a face propria alegere

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Șefa statului a cerut să i se acorde sprijin Ucrainei și în continuare. Ce ține de Moldova, Sandu a declarat că țara noastră se confruntă în fiecare zi cu „asaltul hibrid al Rusiei” și că „adversarii s-au aliat cu infractori corupți pentru a ne destabiliza”. Președinta a menționat că la viitoarele alegeri „ei vor încerca să submineze capacitatea cetățenilor de face propria alegere, în mod democratic”. În același timp, șefa statului a mai spus că „aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”. Astfel, Sandu a făcut apel Comisiei Europene și țărilor membre ale UE – să ne susțină. 

Este o onoare să mă aflu din nou în fața dumneavoastră, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a reprezenta Republica Moldova – o țară aflată pe prima linie în luptă pentru democrație. Astăzi, Moldova este mai puternică și mai rezilientă ca acum un an. Suntem fermi în credința noastră într-un viitor democratic – și suntem fermi alături de Ucraina, în vreme ce vecinul nostru continuă să reziste în fața invaziei brutale a Rusiei – un atac asupra suveranității sale și a modului său de viață”, a menționat șefa statului.

Ea a mai spus că Moldova susține ferm victoria Ucrainei.

Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă. Vă rog să continuați să sprijiniți Ucraina”, a declarat președinta, în discursul de la tribuna ONU.

Șefa statului a adăugat că „Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, spre deosebire de prietenii și vecinii noștri ucraineni, dar în fiecare zi contracarăm asaltul hibrid al Rusiei”.

Adversarii noștri s-au aliat cu infractori corupți pentru a ne destabiliza. Instrumentariul lor hibrid include șantajul energetic, sprijinul pentru separatism, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Ei au încercat, de asemenea, să răstoarne guvernul nostru ales democratic. Dar de fiecare dată au eșuat. Noi știm că vor încerca din nou. Știm că la viitoarele alegeri, ei vor încerca să submineze capacitatea cetățenilor noștri de face propria alegere, în mod democratic”, a comunicat Sandu.

Președinta a mai spus că „în ciuda tuturor obstacolelor” a fost păstrată pacea în întreaga Moldovă, inclusiv în regiunea transnistreană „unde trupele ruse staționează ilegal și încălcările drepturilor omului trezesc adânci îngrijorări”.

Sunt recunoscătoare multora dintre Dumneavoastră aflați în această sală pentru impunerea de sancțiuni împotriva acestor indivizi. Următorul pas crucial în acest proces este să ne asigurăm că banii furați sunt întorși cetățenilor moldoveni. O dovadă a angajamentului nostru, este că, pe baza evaluării Transparency International în ceea ce privește percepția corupției, am avansat cu 24 de locuri în ultimii doi ani, cel mai bun scor în ultimii 10 ani. În ceea ce privește Indicele Statului de Drept, parte a World Justice Project, am avansat cu 14 locuri față de 2020″, a menționat președinta.

În același timp, șefa statului a mai spus că „aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”.

În ceea ce privește aderarea la UE, suntem adepți ai unui proces echitabil și bazat pe merite, iar noi am continuat să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă. În acest sens, fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină. Mă adresez și dincolo de granițele UE, către toate țările lumii libere, în special cele cu democrații bine înrădăcinate, solide, care se bucură de multă vreme de beneficiile acesteia și îi înțeleg valoarea. Succesul sau căderea unei democrații răsună la nivel global. Când o democrație prosperă, dă curaj și altora; când una se zdruncină, poate declanșa un efect de domino. Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni. Iar în această luptă comună pentru democrație, noi vom învinge”, a comunicat Sandu.

***

La invitația secretarului general al ONU António Guterres, șefa statului a efectuat o vizită la New York în perioada 18-20 septembrie pentru a participa la segmentul înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale. Președinta a avut de asemenea o serie de întrevederi bilaterale. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: