Va putea începe Moldova negocierile de aderare la UE în 2024? De ce aderarea la NATO este singura cale de a ne apăra reformele? Când vor primi dividende cetățenii moldoveni de la statutul de țară-candidat și ce alegere vor trebui să facă locuitorii din regiunea transnistreană? La acestea și alte întrebări a răspuns într-un interviu oferit NM președintele Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe a Seimas-ului Republicii Lituania, Zygimantas Pavilionis.
„Când am început negocierile, eram foarte săraci. Acum, suntem mai bogați decât toți vecinii noștri. ”
Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și rezistența Ucrainei la această agresiune au influențat serios politica de extindere a Uniunii Europene. UE a început să privească cu alți ochi țările noastre – Ucraina, Moldova. Știm că anul trecut atât Ucraina, cât și Moldova au primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. Astăzi, în Europa vorbesc foarte optimist despre faptul că la sfârșitul acestui an Moldova va începe negocierile de aderare la UE. Cum credeți ce șanse avem în acest sens?
M-am întâlnit cu președinta dumneavoastră și i-am mulțumit. Deoarece îmi amintesc perioada când a venit noua putere. Am venit atunci aici cu colegii-președinți baltici și puteam doar visa la așa progrese. Astăzi, când am citit documentele pe care le-am primit de la Bruxelles, nu mi-a venit să cred că aveți așa realizări. Sunteți prima țară dintre cele care aveau șanse. Cred că veți începe negocierile în acest an. Desigur că vom aștepta raportul comisiei din octombrie. După care urmează două luni de dezbateri între țările-membre. Dar, după părerea mea, sunteți un exemplu de realizare a reformelor. Iar Maia Sandu – este ca o icoană a acestor transformări.
Desigur că asta nu e tot. Eu personal am fost coordonatorul unor astfel de negocieri la Bruxelles. Am trăit acolo trei ani și jumătate. Este o perioadă grea, dar în același timp una minunată, deoarece veți fi ajutați de cei mai buni experți ai Uniunii Europene. Veți fi ajutați să vă realizați obiectivele, să faceți față regulilor jocului, să ajungeți la bunăstarea Uniunii Europene.
I-am spus președintei dumneavoastră că atunci când am început negocierile eram săraci lipiți pământului. Era sfârșitul anilor 1990, criza din Rusia. Jumătate de Lituanie a intrat în faliment. Am început atunci să lucrez în cadrul Ministerului de Externe al Lituaniei, salariul meu era de 5 dolari pe lună. Astăzi, aceasta este de 600 de ori mai mare. Acum, suntem mai bogați decât toți vecinii noștri. Doar Slovenia e mai bogată decât noi. Și italienii. Suntem mai bogați și decât grecii, și de cât spaniolii, etc. Așa că totul e posibil.
Vă referiți la PIB pe cap de locuitor?
Da. O să subliniez încă odată – perioada de negocieri va fi cea mai minunată pentru reformele voastre. Va fi greu, dar veți fi nevoiți să creșteți și totul se va schimba, absolut totul. Fiecare piatră va arăta altfel. Va fi cea mai minunată perioadă pentru țara voastră, care nu va dura mult. Cred că veți fi campionii negocierilor. Lituania a început negocierile peste doi ani după Polonia, dar le-am încheiat împreună. Ne numeau shining star of negotiations. Și voi veți fi așa, pentru că sunteți mici.
Se poate baza Moldova pe sprijinul Lituaniei pentru începerea negocierilor în acest an?
Aveți susținerea tuturor țărilor Uniunii Europene. Nu doar a Lituaniei, ci absolut a tuturor.
Nu există țări pe care trebuie să le convingem?
Din câte simt eu – nu. Știți, Europa e onestă, atunci când decide referitor la statutul țării candidat, se comportă obiectiv. Dacă realizați reforme, dar voi le realizați, sunteți eminenți în acest context. Și ea nu poate spune „nu” din motive politice. Chiar dacă până la agresiunea Rusiei se putea spune că nu aveți dreptul la statutul de membru, acum, însă lumea s-a inversat. Acum nu mai există Europa de Este și de Vest. Nu există de Nord și de Sud. Suntem un tot întreg, suntem toți democrațiile care luptă pentru supraviețuire, pentru supraviețuirea principiilor noastre nu doar în Europa, dar și în lume. Și nu-i putem lăsa pe autocrați să câștige în Ucraina sau în Moldova, deoarece ei nu se vor opri aici, ei vor merge mai departe.
„O să mergem în Găgăuzia și o să le spunem: „Băieți, astea toate sunt prostii și propagandă rusească. Uitați-vă la noi!”
Este foarte plăcut să auzi de la dumneavoastră, oficiali europeni de rang înalt, că Moldova este parte a familiei europene și că ne-a rămas să parcurgem acest drum și să negociem. Dar Moldova nu este o țară bogată, avem o economie foarte slabă. Poate fi asta un impediment pentru aderarea noastră și cum poate fi soluționată această problemă? Poate ne povestiți cum a început negocierile Lituania, în ce situație era atunci țara?
Am început acest proces când bunăstarea Lituaniei constituia 15% din nivelul mediu al Europei, iar acum acest indicator este de 92% și continuăm să creștem. Cred că în viitor agricultura voastră va fi foarte eficientă. Nu va fi nevoie de atât de multe brațe de muncă, va fi nevoie de cap și calitate, restul va fi efectuat de tehnologii, inovație, creier, universități. Iată, de exemplu, te duci în Israel și înțelegi că este o țară micuță, dar datorită atitudinii ei fac minuni. Și voi veți face, sunt convins că veți face minuni.
Îmi fac cele mai multe griji pentru perioada când se vor începe reformele. Reformele – sunt un lucru complicat. Nu poți sta într-un ungher al casei și să beai – trebuie să muncești. În pușcăriile sovietice toți ședeau și beau. Dar atunci când vei pune în mișcare fiecare mușchi din corp, acest lucru nu va fi pe placul tuturor. Și Rusia va merge în fiecare colț, pe orice străduță unde se vor realiza reforme și va spune: „Nu e nevoie, a fost atât de bine să ne aflăm în acest iad”.
Cel mai important e să fiți uniți, iar noi vă vom ajuta. Noi încă vorbim limba rusă, dar copiii mei deja nu o mai vorbesc. Vom merge în toate satele voastre, în toate regiunile, în Găgăuzia. Le vom spune: „Băieți, astea toate sunt prostii și propagandă rusească. Uitați-vă la noi!” Chiar și eu îmi amintesc cum le-a fost blocat exportul de lapte fermierilor noștri. Iar acum ei sunt milionari. Jumătate din bugetul Uniunii Europene este cheltuit pentru agricultură. Noi – intelectualii și birocrații – îi invidiem pe fermieri. Ei primesc bani din aer.
Iar voi aveți un pământ atât de bun în comparație cu nisipul nostru. Noi nu avem ceea ce aveți voi. Așa că și voi și Ucraina veți fi raiul Uniunii Europene. Doar rămâneți uniți. Nu le permiteți să vă dezbine. Propagandiștii de la Moscova vor lucra foarte intensiv aici astfel încât să vă opriți singuri, așa cum s-a întâmplat în repetate rânduri în Moldova.
„Zonele neutre atrag agresiunea”
Moldova a început să se gândească mai serios la securitatea sa abia după invazia Rusiei în Ucraina. Cred că știți că rachetele rusești au traversat spațiul nostru aerian și au căzut pe teritoriul țării noastre. Cum credeți, aderarea la NATO este singura modalitate de a asigura securitatea Moldovei?
În această lume — da. Anul viitor, NATO va sărbători 75 de ani de la fondare. Pe teritoriul NATO niciodată nu a fost război ca acesta care se produce acum aici. Știu ce se vorbește aici despre NATO. Este la fel minciună și propagandă rusească. Uitați-vă la istoria Lituaniei. Știți câtă minciună a folosit Kremlinul despre aderarea Lituaniei la UE. Ei spuneau că va fi război. „Veți tăia Kaliningradul. Kaliningradul va rămâne o enclavă”. Cerul se va prăbuși. S-a prăbușit? Când a venit acum 21 de ani la Vilnius, Bush a spus din piață: „Din acest moment, fiecare dușman al Lituaniei – este dușmanul Americii”. Am început să plângem, timp de 50 de ani am fost uciși, la fel ca voi. După război, am avut 30 000 de partizani în păduri. Toți au murit. Am așteptat America învățând limba engleză și America a venit abia acum. Acum în Lituania nu există niciun tanc rusesc, niciun ocupant. Rușii, atunci când am aderat la NATO, au început să ne observe, să ne respecte. Rusia respectă puterea. Dacă îi arăți Rusiei zâmbetul sur și neutru ea îl califică drept o slăbiciune și această slăbiciune atrage lovitura.
Zonele neutre atrag agresiunea. Acum în toată lumea, toate zonele neutre se dezic de acest statut. Uitați-vă la Finlanda, Suedia. Chiar și în Norvegia au început discuții serioase despre necesitatea aderării la UE, chiar și în Irlanda se produc dezbateri serioase la această temă. Așa că nu trebuie să ne grăbim. Le veți vedea pe toate singuri.
Vom munci foarte serios la invitarea Ucrainei în NATO. S-ar putea produce anul viitor, la summit-ul de la Washington. Dacă Ucraina va fi cu NATO, atunci nu știu care teoretician îmi va putea explica că este inteligent să fii o platformă neutră în interiorul NATO și să cheltuiești banii poporului pentru tancuri personale. Este imposibil.
Este posibilă aderarea la UE fără a adera la NATO?
Teoretic – da. Dar la modul practic nu se întâmplă așa. Primul val al Europei centrale adera în primul rând la NATO și abia după aceasta devenea membru al UE. Noi, țările baltice, am parcurs această cale în paralel.
Și arătați-mi cel puțin un exemplu istoric unde acesta s-a produs diferit în regiunea noastră? Sau unde transformarea ar fi decurs bine? Nicăieri nu merge bine.
Sunt exemple.
Nu în regiunea noastră. Până la summit-ul NATO din București, din 2008 nimeni nici nu se gândea că îți poți amenaja apartamentul, îți poți face reparație modernă și nu vei avea nevoie să-ți păzești casa. Nu este foarte inteligent să faci asta. Poți să cheltuiești toți banii pe reforme, dar vor veni rușii, vor lansa două rachete mari și ce se va alege din aceste reforme, din acest popor?
Voi desigur aveți un vecin foarte bun. Ucraina are a doua cea mai puternică armată din Europa. Și dacă vom apăra Ucraina, dacă ea va obține victoria, sunt convins că ne va ajuta și pe noi, și pe voi. Chiar și noi facem glume că acum avem o armată din 1000 de americani, în plus ne-am înțeles cu o brigadă de germani de 500 de oameni, dar ne rugăm pentru momentul când în Lituania va veni brigada Ucrainei și își va instala lagărul lângă Kaliningrad și noi vom trăi foarte liniștit cu frații noștri ucraineni știind că deja niciodată, niciun ocupant nu va mai veni în Lituania.
„Transnistria nu va fi o problemă, totul se va hotărî într-o clipă”
Atât președinta, cât și mulți alți politicieni din partidul de guvernământ spun că Ucraina apără acum și Moldova și nu poți să nu fii de acord cu acest lucru. Doar că între Ucraina și Moldova există o regiune separatistă – Transnistria, unde și acum sunt militari ruși. În ce măsură ne poate ajuta noul context internațional să soluționăm problema transnistreană? Cât de repede se poate produce și este Transnistria un obstacol pentru aderarea Moldovei la UE?
Cred că este o greșeală istorică: faptul că toți s-au concentrat pe soluționarea conflictului transnistrean. Nu trebuie să vă concentrați pe asta, trebuie să vă concentrați pe aderarea la UE, deoarece atunci problema se va rezolva de la sine. Chiar și regiunile ocupate din Georgia se roagă să devină parte a UE. Ei pur și simplu stau în pușcăria Rusiei. Rușii fură totul de acolo. Sunteți singurul exemplu de soluționare pozitivă a conflictului. Unde ați mai văzut o regiune ocupată a cărei 90 la sută din populație sunt cetățeni ai Moldovei? Ei deja s-au integrat. Restul este o chestiune de timp. Eu cred că locuitorii regiunii transnistrene văd „raiul” armatei ruse din Donbass și nici în cel mai strașnic vis nu se văd sub această cizmă rusească.
Cu atât mai mult că ei știu că atunci când vor deveni membri ai UE, li se vor deschide toate posibilitățile lumii. Iată acum pașaportul lituanian este al optulea în lume ca putere. Putem călători cu pașaportul nostru, fără viză în 184 de țări – este aproape toată lumea. Și voi veți deveni la fel.
Cred că cu toate oportunitățile care vor apărea, Transnistria nu va fi o problemă, totul se va soluționa într-o clipă. Vor veni singuri la voi. Deoarece este singura cale de a supraviețui și o cale bună pentru Transnistria. Ați comunicat întotdeauna foarte inteligent cu ei, le-ați arătat toate posibilitățile. Și trebuie permanent de muncit cu aceste regiuni, inclusiv cu Găgăuzia. Dacă nu veți fi deschiși, va veni să coopereze cu ei Kremlinul, China și toate aceste autocrații care sunt astăzi agresive.
„Alte opțiuni – să mergi în Siberia sau să devii Donbass”
Și la final, două întrebări scurte. Prima: Ați vorbit foarte mult despre posibilitățile pe care le va avea Moldova pe calea integrării în UE. Cum credeți, când vor începe să simtă cetățenii aceasta în propriile buzunare?
În Lituania acest lucru s-a produs când am început negocierile. Este un prag psihologic. Ești deja la masa de negocieri și imediat investitorii din Occident încep să creadă în tine.
Aceasta și este întrebarea de bază. Când vor veni investițiile? Fără ele nu putem vorbi despre dezvoltare.
Noi am început negocierile în 1999. Din 2000, economia noastră a crescut cu 10% în fiecare an. Ne spuneau „tigrii baltici”. Teoretic veți începe negocierile anul viitor. Dacă nu veți alege din nou niște rusofili la sfârșitul anului viitor, cred că deja vor veni multe investiții și veți începe să creșteți. Foarte serios să creșteți și această creștere va continua încă mulți ani.
Și ultima întrebare. Ați abordat deja un pic subiectul, dar aș vrea unele precizări. Cum credeți, când va deveni Moldova membru cu drepturi depline a Uniunii Europene?
Veți încheia negocierile – este planul nostru– în 2027, când vom avea noi președinția. Și veți deveni membru al UE în 2029, când va fi aleasă o nouă Comisie și un nou Parlament european, astfel încât și în Comisie, și în Parlament să fie reprezentanți din Moldova. Puteți să nu mă credeți, dar și voi veți deveni membru NATO. În același timp.
Este planul Lituaniei, sau un plan discutat la cel mai înalt nivel?
Este doar experiența noastră de 30 de ani de transformări. Nu există altă variantă, trebuie să mergeți doar pe această cale. Alte variante – să mergeți în Siberia sau să deveniți Donbass.
***
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!