Maia Sandu/EPP

VIDEO Maia Sandu, la Congresul PPE: Am reușit să învingem regimul oligarhic și înrădăcinata clasă politică pro-rusă

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a ținut un discurs în cadrul Congresului Partidului Popular European (PPE) de la Rotterdam. Aceasta a menționat că țara noastră poate conta pe sprijinul PPE, care ne va ajuta să deschidem ușa către Uniunea Europeană. Șefa statului a avut numeroase întrevederi cu oficiali europeni, inclusiv cu premierul României, Nicolae Ciucă.

Am avut îndrăzneala să sper că moldovenii ar putea învinge regimul oligarhic care cucerise statul. Spre surprinderea multora, am reușit. Am îndrăznit apoi să sperăm că putem învinge înrădăcinata clasă politică pro-rusă. Spre surprinderea unora, am reușit din nou. Am reușit, deoarece credem cu adevărat în democrație și în statul de drept. (…) În această căutare a unei Moldove mai bune, știu că mă pot baza pe voi, dragi prieteni”, a declarat președinta Maia Sandu de la tribuna PPE.

Șefa statului a mai menționat că „Moldova poate conta pe sprijinul PPE, care ne va ajuta să deschidem ușa către Uniunea Europeană, pentru că împreună suntem mai puternici”.

În cadrul întrevederilor bilaterale Președinta Maia Sandu a discutat cu:

  • Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și ministra austriacă pentru Europa, Karoline Edstadler, cărora le-a mulțumit pentru programele de îmbunătățire a calității vieții în Moldova și le-a cerut sprijinul pentru parcursul nostru european.
  • Președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, cu care a vorbit despre aprofundarea relațiilor moldo-cipriote, agenda de reforme interne a țării noastre și situația de securitate din regiune, în contextul războiului din Ucraina.
  • Andrej Plenkovic, premierul Croației, cu care a vorbit despre efectele războiului din Ucraina asupra Moldovei și a regiunii, despre sprijinul oferit refugiaților, despre reformele interne și angajamentul nostru de a avansa pe calea integrării europene. Șefa statului a subliniat că Moldova contează pe susținerea Croației, cea mai nouă țară membră a UE, pe această cale.
  • Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, cu care a vorbit despre experiențele țărilor noastre în gestionarea fluxurilor de refugiați, despre cooperarea bilaterală și despre avansarea pe calea integrării europene a Republicii Moldova.
  • Prim-ministrul Letoniei, Krišjānis Kariņš, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul constant oferit de țara sa Republicii Moldova în procesul de transformare democratică. Cei doi lideri au agreat să aprofundeze în continuare bunele relații dintre țările noastre.
  • Prim-ministrul român Nicolae Ciucă, cu care avem o relație foarte bună de cooperare. Șefa statului a reiterat, în cadrul întrevederii, că România este un prieten de încredere, care sprijină ferm aspirațiile europene ale țării noastre.

  • Prim-Ministrul Slovaciei, Eduard Heger, cu care a vorbit despre eforturile țărilor noastre de a ajuta cetățenii ucraineni afectați de război. Președinta Maia Sandu a apreciat sprijinul slovac pentru transportatorii moldoveni și susținerea Bratislavei pentru accelerarea parcursului european al Moldovei.
  • Vincent Van Peteghem, Vicepremierul și Ministrul Finanțelor al Belgiei, cu care a făcut un schimb de opinii referitor la angajamentele Republicii Moldova de reformare internă și de avansare în procesul de integrare europeană, în beneficiul oamenilor.
  • Vicepremierul și Ministrul Afacerilor Externe al Olandei, Wopke Hoekstra, căruia i-a vorbit despre procesul de apropiere de UE și despre angajamentul nostru de a transforma Moldova într-o țară pașnică, democratică și prosperă, o casă primitoare pentru cetățeni și un pol de stabilitate în regiune.
  • Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, căreia i-a mulțumit pentru susținerea continuă a Legislativului comunitar pentru Republica Moldova, foarte importantă pentru noi, și sprijinirea parcursului nostru european.

  • Iohannis Hahn, Comisarul european pentru Buget și Administrație, cu care a abordat subiectul debursări asistenței macrofinanciare oferite de UE pentru depășirea consecințelor războiului și inflației, cu care se confruntă Moldova.
  • https://twitter.com/sandumaiamd/status/1531962335207772160/photo/1

La Rotterdam, Președinta Maia Sandu a mai avut întrevederi cu Friedrich Merz, președintele Partidului Uniunea Creștin-Democrată din Germania, cu Averof Neofytou, Președintele Partidului Mișcarea Democratică din Cipru, și cu Joseph Daul, ex-președintele PPE, un susținător sincer al Republicii Moldova. De asemenea, șefa statului a discutat cu lideri de mișcări politice din țările Parteneriatului Estic, Belarus, Georgia și Ucraina, reconfirmând angajamentul nostru comun pentru democrație și respectarea drepturilor omului în țările noastre.

Partenerii europeni cunosc problemele mari cu care se confruntă țara noastră și apreciază eforturile care le facem pentru a le depăși. Republica Moldova are sprijinul familiei statelor europene. Având acest sprijin, vom continua să avansăm în parcursul nostru european, în pofida greutăților, atât timp cât va fi necesar, schimbând totodată în bine viața moldovenilor”, a menționat Președinta Maia Sandu pe finalul Congresului Partidului Popular European de la Rotterdam.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: