(VIDEO) Maia Sandu și Igor Grosu au discutat cu Mareșalul Senatului Republicii Polone despre securitatea regională
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Maia Sandu și Igor Grosu au discutat cu Mareșalul Senatului Republicii Polone despre securitatea regională

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Parlamentului, Igor Grosu, au avut întrevederi pe 25 ianuarie cu Mareșalul Senatului Republicii Polone. E.S. Tomasz Grodzki, și cu un grup de deputați polonezi. Oficialii au discutat despre securitatea regională, cooperarea economică și agenda bilaterală moldo-polonă.

Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru prietenia și sprijinul partenerilor polonezi oferit țării noastre, în mod special, pentru susținerea constantă a parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova, precum și pentru plasarea țării noastre în zona de interes a Poloniei și în grupul țărilor prioritare pentru asistența poloneză.

În cadrul discuției lui Igor Grosu cu Tomasz Grodzki au fost abordate diverse subiecte de actualitate, printre care situația de securitate din regiune, criza energetică, lupta cu propaganda, proiectele comune și cooperarea economică bilaterală.

„Polonia rămâne un partener de încredere al Moldovei, cu care dorim să dezvoltăm o bună colaborare în continuare. Ne propunem să intensificăm potențialul de export pe piața polonă cu fructele, legumele, vinurile noastre”, a menționat Președintele Parlamentului.

Totodată, speakerul Igor Grosu și-a exprimat recunoștința pentru suportul politic în cadrul instituțiilor europene și susținerea parcursului european al țării noastre.

„Polonia a fost și este un avocat în procesul nostru de integrare europeană. În ultimul an, dialogul nostru bilateral a avansat”, a remarcat șeful legislativului.

În cadrul întrevederii, Igor Grosu a subliniat că, în pofida faptului că țara noastră se confruntă cu crize foarte complicate, autoritățile au fost perseverente, s-au ținut de agenda de reforme și au urmat întocmai angajamentele pentru care au primit încrederea și votul cetățenilor.

„Și în sesiunea următoare a Parlamentului, noi vom munci ca să mișcăm Moldova înainte”, a adăugat Președintele Parlamentului.

Oficialii au discutat și despre consecințele războiului nemilos din Ucraina, atât Republica Moldova, cât și Polonia fiind afectate direct de atacurile cu rachete ale Rusiei.

Amintim că Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, se va afla, în perioada 24 – 25 ianuarie, într-o vizită oficială la Chișinău.

Cine este Tomasz Grodzki?

Tomasz Grodzki este chirurg de profesie, doctor habilitat și profesor în științe medicale. În anul 2011, sub conducerea sa, o echipă de medici din cadrul Departamentului de Chirurgie Toracică și Transplant al Universității de Medicină Pomeranian din or. Szczecin a realizat cu succes primul transplant pulmonar. În același an, președintele Republicii Polone Bronisław Komorowski i-a conferit titlul de profesor în științe medicale.

Pe parcursul carierei sale medicale a ocupat funcții importante de conducere  a  Societății Europene a Chirurgilor Toracici (2003-2004); în 2004 a devenit primul membru polonez al Asociației Americane pentru Chirurgie Toracică – cea mai prestigioasă societate de chirurgie toracică din lume;  președinte al Societății poloneze a chirurgilor cardiotoracici (2016-2018).

Cariera politică a început în orașul de baștină Szczecin, fiind ales consilier orășenesc timp de 3 mandate. În anul 2015, a devenit senator din partea partidului Platforma Civică. Ca rezultat al alegerilor din octombrie 2019, dl Grodzki a fost reales în funcția de senator din partea Coaliției Civice de stânga.

La 12 noiembrie 2019, Tomasz Grodzki a fost ales Mareșal al Senatului Republicii Polone din partea coaliției de opoziție, Coaliția Civică cu 52 de voturi din 100, care este alcătuită din membri ai partidului Platforma Civică, Partidul Popular Polonez și Alianța Stânga Democrată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: