Screenshot

VIDEO Manifestație în susținerea palestinienilor, la Chișinău: „Cerem Parlamentului să condamne genocidul din Palestina”

Câteva persoane au participat la o acțiune organizată, pe 4 noiembrie, în fața Parlamentului de la Chișinău. Oamenii și-au manifestat solidaritatea cu palestinienii din Fâșia Gaza, care este bombardată de armata israeliană ca răspuns la atacurile grupării teroriste Hamas, care controlează această regiune. Totodată, manifestanții au cerut deputaților moldoveni să condamne „genocidul” palestinienilor.

Opt persoane au participat la manifestația în susținerea palestinienilor din Fâșia Gaza și Cisiordania. Aceștia au desfășura drapelul Autorității Naționale Palestiniene, dar și pancarte cu mesaje precum „Opriți genocidul din Gaza”, „Israel și Rusia – state teroriste” și „Free Palestine”.

Participanții au dat citire unei declarații în care condamnă „uciderea civililor din Gaza și Cisiordania de către armata israeliană”. De asemenea, în manifest se menționează că Israelul este „stat ocupant”, iar a susține poporul palestinian nu înseamnă a sprijini gruparea Hamas.

Totodată, manifestanții au criticat, în manifestul citit, faptul că Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație de susținere a Israelul, care condamna și acțiunile teroriste, cât și votul de abținere al Moldovei când la Adunarea Generală a ONU a fost votată o rezoluție privind un armistițiu între Israel și Hamas și permiterea livrării asistenței umanitare în Fâșia Gaza, dar care nu menționa nimic despre atacul grupării teroriste.

Cerem Parlamentului Republicii Moldova să emită o declarație care să condamne nu doar atacul terorist al Hamasa din 7 octombrie, dar și genocidul care are loc acum în Palestina. Cerem tuturor membrilor Parlamentului să condamne crimele împotriva umanității, care sunt comise de armata israeliană și să se alăture la sutele de voci ale administrațiilor altor țări care cer un armistițiu imediat și încetarea bombardamentului asupra civililor”, a citit o manifestantă.

Participanții au formulat și câteva solicitări:

– Parlamentul să condamne „genocidul” palestinienilor;

– Parlamentul să recunoască independența „statului Palestina”;

-Parlamentul, Guvernul și Președinția să folosească toate canalele diplomatice și politice de care dispun pentru a promova soluții ce se înscriu în cadrul dreptului internațional.

***

Amintim că în Israel a fost instituită stare de război pe 8 octombrie – la o zi distanță după ce gruparea teroristă palestiniană Hamas a atacat această țară. Militanții grupării au bombardat Israelul, au ucis civili și au răpit oameni, pa care i-au dus în Gaza. Chiar dacă, ulterior, armata israeliană a eliminat teroriștii de pe teritoriul Israelului, Hamas continuă să atace această țară din Fâșia Gaza. La rândul său, forțele israeliene bombardează, în replică, Gaza.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: