Minut de reculegere în Parlament: Grosu a condamnat atacurile asupra Israelului, dar nu au spus nici un cuvânt despre bombardarea Fâșiei Gaza
Full Article 4 minutes read

Minut de reculegere în Parlament: Grosu a condamnat atacurile asupra Israelului, dar nu au spus nici un cuvânt despre bombardarea Fâșiei Gaza

Deputații Parlamentului Republicii Moldova au ținut un minut de reculegere și au condamnat, în debutul ședinței plenare din 19 octombrie, războiul declanșat de gruparea Hamas împotriva statului Israel, pe 7 octombrie. Speakerul Igor Grosu și-au manifestat susținerea pentru Israel și poporul său, dar nu a spus nici un cuvânt despre cele circa 500 de morți provocate de atacul asupra spitalului din Fâșia Gaza – bombardament pentru care Hamas și Israelul se acuză reciproc.

„În aceste zile suntem martorii unor atacuri sângeroase asupra Israelului și violențe îngrozitoare împotriva civililor. O lume întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea și ordinea cu care ne-am obișnuit în ultima vreme. Republica Moldova condamnă ferm atacurile teroriste brutale efectuate de Hamas. Suntem alături de Israel și poporul său în această perioadă dificilă. Colegi, rog să ținem un minut de reculegere”, a declarat Igor Grosu.

Parlamentarul a anunțat imediat după minutul de reculegere că un grup de deputați au înregistrat o declarație de condamnare a atacurilor teroriste și de susținere a Israelului și a poporului său. Pentru includerea subiectului pe ordinea de zi și-au dat votul 59 de deputați PAS. 24 parlamentari din opoziție nu au votat.

Textul declarației, prin care Parlamentul își exprimă solidaritatea cu Israelul și condamnă atacurile Hamas împotriva acestei țări și a populații civile, a stârnit discuții în rândul deputaților. Fracțiunea BCS a solicitat o pauză, pentru ca formațiunea să poată înainta amendamente la textul declarației propuse de PAS.

„Evident că războiul este condamnabil și atacurile teroriste, dar constatăm că este de dorit să chemăm la pace, la oprirea imediată și necondiționată asupra instituțiilor civile și a cartierelor civile. Este valabil pentru toate părțile participante la conflict. (…) Considerăm ca trebuie să existe un îndemn puternic la pace. În aceste condiții, dacă se accepta o scurtă pauză pentru a redacta acest document, socialiștii vor susține această declarație”, a declarat președintele fracțiunii BCS, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea.

Deputatul PAS Radu Marian și-a acuzat colegii din BCS, în replică, de o atitudine „lașă” față de războiul declanșat de Hamas împotriva Israelului.

„Nu vorbim de participanți la război. Vorbim pe de o parte de o grupare teroristă care a atacat și pe de altă parte de un stat suveran care se apără. Avem o atitudine lașă similara din partea colegilor cu războiul din Ucraina. Vă îndemn repetat să aveți în sfârșit o poziție demnă și corectă față de toate războaiele inițiate de state agresoare și grupări teroriste”, a declarat Radu Maria.

„Radu, dacă tăceai, filozof rămâneai” – i-a răspuns, în replică, Bătrîncea.

„În Fâșia Gaza tot sunt copii, femei care nu au nimic cu teroriștii. Sunt apropo și moldoveni care încă nu au fost evacuați. De aceea am propus să venim cu anumite pasaje de revenire la pace. De ce atâtea discuții inutile?”, s-a întrebat socialistul Grigore Novac.

În cele din urmă, deputații au luat o pauză de 30 de minute, conform Regulamentului.

Amintim că Guvernul Israelului a anunțat oficial, pe 8 octombrie, că instituie stare de război pe întreg teritoriul țării. Decizia a fost luată urmare a atacurilor masive din Fâșia Gaza palestiniană, care au început pe 7 octombrie. Israelul a anunțat oficial decesul a cel puțin 1400 de oameni, de la începutul conflictului militar și rănirea altor peste patru mii. Printre morți se numără oficial și un cetățean al Republicii Moldova.

Între timp, un atac masiv asupra unui spital din centrul Fâșiei Gaza, pe 17 octombrie, a zguduit întreaga lume. Incidentul a declanșat o serie de proteste în mai multe țări. Mii de oameni au ieșit în stradă în Egipt, Tunisia, Iordania, Turcia, Siria, Liban, Yemen, Iran și Palestina. Manifestații au scandat mesaje de tipul „răzbunare față de evrei” și au acuzat Statul Israel de genocid. De asemenea, unii arabi au cerut pornirea unui „război sfânt” împotriva evreilor din Israel. Detalii AICI. Presa regională a scris că numărul morților ar varia între 500 și 800. Miercuri, ministrul Sănătății din Gaza  a anunțat un bilanț de 471 de morți, însă nu au fost publicate rapoarte oficiale cu numărul exact al victimelor.

De menționat în acest context că doi activiști civici din Republica Moldova au anunțat un protest „împotriva genocidului din Palestina”, în fața Legislativului de la Chișinău – acțiune criticată de Comunitatea Evreiască din Moldova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: