VIDEO „Medicul intră în conflict cu legea”. Scurgerea de date personale dintr-un spital din Moldova, în vizorul Ministerului Sănătății
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Medicul intră în conflict cu legea”. Scurgerea de date personale dintr-un spital din Moldova, în vizorul Ministerului Sănătății

Scurgerile de date personale dintr-un spital din Moldova au ajuns în vizorul Ministerului Sănătății. Ministra Ala Nemerenco a comentat cazul care a avut loc pe 16 ianuarie, atunci când fotografia unui copil născut cu malformații genetice și care a murit, a fost scursă în presă. Oficialul a declarat că este vorba despre un caz sensibil, iar directorul spitalului va analiza cum s-a întâmplat că imaginea a fost făcută publică. „Nu este normal. Este vorba de protecția datelor cu caracter personal și medicul intră de fapt în conflict cu legea”, a comentat Ala Nemerenco. 

Ministra Sănătății a fost întrebată dacă va avea loc o anchetă internă, după ce fotografia unui copil mort, născut cu malformații incompatibile cu viața, a ajuns pe internet. Nemerenco a anunțat că a discutat cu directorul spitalului în care a avut loc nașterea.

Am rugat directorul spitalului, deci este de competența lor. Și nu este normal. Dacă ați observat și ieri atunci când am răspuns presei am rugat să nu mediatizăm cazul într-o măsură care ar putea afecta starea psihologică a părinților. Vă dați seama că nu este ușor pentru ei și aceasta nu este normal. Sunt absolut de acord cu dumneavoastră și nu pot fi scurgeri. Este vorba de protecția datelor cu caracter personal și medicul intră de fapt în conflict cu legea”, a răspuns Nemerenco.

Nemerenco a fost rugată să comenteze cazul și din punct de vedere medical.

„Este un lucru cu care se vor ocupa persoanele competente, medici. După aceasta, absolut toată analiza – ce s-a făcut corect, din punct de vedere al sistemului medical, dacă acesta a putut fi prevenit la un anumit termen și dacă au fost trecute analize genetice, dacă avea persoana o încărcătură genetică nefastă și la multe alte întrebări ne va răspunde comisia”, a conchis Nemerenco.


Pe 16 ianuarie în presă a apărut informația despre o femeie care a născut într-un spital din raioanele Republicii Moldova un copil cu o anomalie gravă incompatibilă cu viața, însoțită de o fotografie cu fătul, dar și datele personale ale mamei: vârsta femeii, locul de unde este originară, locul în care a născut, câți copii are, precum și faptul că ar face parte „dintr-o familie social vulnerabilă”. Ministerul Sănătății a făcut apel la discreție, pentru a proteja femeia.

Citește și Editorial. Prostia cu două capete. Cum statul nu ne protejează datele cu caracter personal


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: