VIDEO Monedele care spun o poveste: Cum un parteneriat moldo-român creează monede comemorative unice

Banca Națională a Moldovei (BNM) va lansa cel de-al patrulea episod al podcastului „Sensul banilor”, pe 26 ianuarie 2025. Subiectul central al episodului este cooperarea în emiterea monedelor comemorative, un simbol al conexiunii culturale și istorice dintre Republica Moldova și România. Episodul îi are ca invitați pe Anca Dragu, guvernatoarea BNM, și Octavian Schen, directorul general al Monetăriei Statului Român, și pune accent pe parteneriatul de lungă durată dintre cele două instituții.

 

Potrivit Ancăi Dragu, „emiterea monedelor comemorative este o expresie a sinergiei dintre valorile noastre comune, iar această colaborare, de peste trei decenii, a adus nu doar piese de calitate, ci și o legătură mai puternică între două țări prietene.”

Totodată, directorul Monetăriei Statului Român, Octavian Schen, a evidențiat că, până acum, instituția pe care o conduce a colaborat cu BNM pentru realizarea a peste 100 de emisiuni de monede, care reflectă tradițiile și valorile moderne ale Republicii Moldova.

Podcastul mai abordează și inițiativele moderne ale BNM, cum ar fi o aplicație digitală care le permite cetățenilor să descopere povestea fiecărei monede comemorative prin scanarea unui cod QR. De asemenea, începând cu 2 decembrie 2024, BNM comercializează direct monedele comemorative, facilitând astfel accesul publicului la aceste piese unice.

Noul episod al podcastului „Sensul banilor” va fi difuzat pe 26 ianuarie 2025, la TV Moldova 1, începând cu ora 18.30.

Pentru a asigura accesibilitate maximă, acesta va fi disponibil și pe alte canale, începând cu 27 ianuarie 2025, pe următoarele platforme:

Material sponsorizat


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Ambuteiaje în centrul Chișinăului. Care este motivul și cum a fost redirecționat transportul public

Pe 7 iulie, până la ora 12:00, este sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, pe tronsonul cuprins între str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și str. A. Pușkin. Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea unei manifestații în Piața Marii Adunări Naționale, dedicată absolvirii studenților Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI. Ca urmare, mai multe troleibuze și autobuze și-au modificat traseele. Între timp, în centrul capitalei se înregistrează ambuteiaje.

Restricțiile de circulație au intrat în vigoare la ora 08:00 și vor fi valabile până la ora 12:00. Conform Primăriei Chișinău, în perioada menționată, troleibuzele și autobuzele care traversează Piața Marii Adunări Naționale sunt redirecționate pe străzile adiacente, după cum urmează:

Troleibuze:

– Rutele nr. 1, nr. 5, nr. 8 și nr. 22 vor fi redirecționate pe str. București (tur-retur); 

– Ruta nr. 4, spre sectorul Buiucani: pe str. Ciuflea, str. București, iar spre sectorul Botanica, de pe str. Vasile Lupu pe str. A. Mateevici, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 34, spre sectorul Centru: pe str. A. Șciusev, str. București, iar spre comuna Trușeni: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. V. Alecsandri, str. București, str. A. Șciusev și în continuare pe traseul stabilit;

Autobuze:

– Ruta nr. 5, se modifică după cum urmează: tur: pe traseul stabilit, iar retur: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 9 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 11 se modifică după cum urmează: tur/retur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 26 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. G. Bănulescu-Bodoni pe str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, iar retur pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 46 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Potrivit autorităților locale, pe 7 iulie, între orele 10:00 și 17:00, traficul rutier este suspendat și pe strada Mitropolit Dosoftei, tronsonul cuprins între străzile Serghei Lazo și Sfatul Țării, în legătură cu lucrările de reparație a pilonilor avariați din beton armat de pe această stradă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: