ipn.md

VIDEO NATO: Discrepanța dintre ambițiile politice a lui Putin și realitate ar putea genera un oarecare factor de risc

Secretarul general-adjunct al NATO Mircea Geoană a acordat un interviu lui Wolf Blitzer pentru The Situation Room, la CNN, în cadrul căreia a dezbătut discrepanța dintre ambițiile Federației Ruse în războiul din Ucraina și capabilitățile militare și politice pe care le are președintele Vladimir Putin la dispoziție. Declarațiile au fost făcute în contextul informațiilor dezvăluite de Avril Haines, directorul comunității de informații a Statelor Unite, potrivit căreia Washingtonul a văzut semne că Rusia vrea să își extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria, însă nu va putea face acest lucru prin orașul-port Odesa, „fără vreun fel de mobilizare”.

Potrivit lui Mircea Geoană, există o deosebire ușor de sesizat între ambițiile ridicate ale liderului de la Kremlin și realitatea de pe câmpul de luptă.

M-am întâlnit cu dna director Haines ieri și ne-am comparat notițele și avem analize foarte similare. Există o discreparanță semnificativă între nivelul ambiției politice a președintelui Putin – noi credem că nu și-a abandonat planul inițial de a ocupa Ucraina sau măcar de a decapita regimul de la Kiev. Dar nu a reușit să facă asta, așa că continuă să aibă ambiții politice la un nivel ridicat, în timp ce capabilitățile sale militare, trupele pe care le are la sol, înfrângerea pe care a suferit-o în jurul Kievului, faptul că are probleme cu moralul trupelor, prin toate acestea vedem și o discrepanță între ambițiile politice și capabilități”.

Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO

Pe de altă parte, o asemenea situație ar putea fi periculoasă, a remarcat oficialul: „Când există aceste discrepanțe, riscul unor decizii luate ad-hoc, care nu iau în considerare realitățile din teren, rezistența feroce a ucrainenilor, susținerea pe care o primesc din partea națiunilor aliate. Asta ar putea genera un oarecare factor de risc”.

Întrebat dacă NATO se așteaptă ca Vladimir Putin și Fed. Rusă să amplifice operațiunile, întrucât directorul Agenției de Informații a Apărării din cadrul Pentagonului spune că ar putea fi recrutați mii de alți soldați, prind declararea că Rusia este în război, Geoană a răspuns:

„Nu a făcut-o la parada de 9 mai și noi credem că, chiar și pentru el, există o anumită dificultate politică să apeleze la poporul rus și să trimită tinerii într-un loc în care majoritatea concetățenilor lor sunt omorâți sau răniți”.

Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO

NATO este pregătită să susțină în continuare Ucraina, să apere toți aliații, fară a risca însă o escaladare a acestui conflict într-o conflagrație globală.

NATO are o triplă obligație: în primul rând, continuăm să ajutăm Ucraina în lupta curajoasă pentru a-și apăra pământul. A doua obligație ține de scopul NATO de a apăra țările-membre. Așa că ne întărim prezența pe flancul de est într-un mod semnificativ. Pe pentru prima oară de la crearea NATO am activat planurile de apărare pentru flancul estic. În al treilea rând, obligația este să ne asigurăm că nu escaladăm acest conflict deja sângeros între Rusia și Ucraina într-un război între NATO și Rusia”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO

Directorul Comunității de Informații din SUA, Avril Haines, a declarat pe 10 mai în timpul unei audieri în Congresul de la Washington în care a vorbit despre amenințările la adresa securității globale. „Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina în care încă intenționează să își atingă obiectivele de dincolo de Donbas”, le-a spus ea congresmenilor americani. Potrivit acesteia, printre obiectivele pe termen scurt ale lui Putin ar fi și extinderea podului terestru către Transnistria.

Ea a spus de asemenea că, deși serviciile de informații americane cred că trupele rusești ar putea atinge majoritatea acestor obiective în următoarele luni, ele sunt de părere că forțele Moscovei nu vor reuși să extindă înspre Transnistria un pod terestru care să includă și orașul-port Odesa, „fără vreun fel de mobilizare”.

Ministerul Apărării din Republica Moldova a comentat declarația. Reprezentanții instituției au făcut apel la opinia publică de a evita orice speculații și a nu scoate din context declarațiile Directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Întrevedere istorică, la Londra. Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul Keir Starmer: Am discutat cum putem face Moldova mai puternică

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut pe 23 iulie o întrevedere oficială cu prim-ministrul britanic, Keir Starmer, în cadrul vizitei în Regatul Unit. Este prima întâlnire bilaterală la acest nivel dintre un șef de stat moldovean și un prim-ministru britanic. Potrivit șefei statului, discuțiile s-au axat pe întărirea relațiilor de prietenie dintre cele două țări, atragerea investițiilor britanice în Republica Moldova și crearea de locuri de muncă.

„Am discutat despre cum putem întări prietenia dintre Moldova și Regatul Unit, cum putem face Moldova mai puternică, atrage investiții britanice și crea locuri de muncă acasă”, a scris șefa statului pe rețelele de socializare.

Președinta a precizat că, în urma eliminării tarifelor pentru mai multe produse moldovenești, exporturile de fructe spre Regatul Unit au cunoscut o creștere semnificativă în ultimul an. Totodată, a anunțat semnarea unui nou acord între cele două guverne, care va permite cetățenilor moldoveni din Marea Britanie să își convertească permisul de conducere, fără a susține examene suplimentare, în termen de cinci ani de la stabilirea reședinței, începând cu 1 august.

„Asta înseamnă politică externă care aduce rezultate pentru oameni – acasă și în diaspora”, a conchis șefa statului.

Amintim că președinta Maia Sandu întreprinde în perioada 23-24 iulie o vizită de lucru în Marea Britanie. Șefa statului se va întâlni cu Regele Charles al III-lea și mai mulți oficiali englezi de rang înalt, pentru a aprofunda relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Marea Britanie.

Pe agenda șefei statului figurează, inclusiv, o întâlnire cu diaspora din Northampton.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: