VIDEO „Noi simțim undele de șoc ale războiului”. Maia Sandu susține că Rusia va continua în următorii ani să fie o sursă de instabilitate 
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Noi simțim undele de șoc ale războiului”. Maia Sandu susține că Rusia va continua în următorii ani să fie o sursă de instabilitate 

Președinta Maia Sandu a participat la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei (CoE), care s-a desfășurat la Reykjavic, Islanda. Șefa statului, în cadrul discursului de la Summit, a spus că Moldova este victimă a „metodelor hibride susținute de către Rusia” și că Federația Rusă „va continua să fie o sursă de instabilitate pentru regiune pentru anii următori”. Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană, a comunicat Sandu.

Democrația este în declin în fiecare regiune a lumii, dar nu și în țara mea, Republica Moldova. În ultimii doi ani am muncit asiduu pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și mass-media. Am început să curățăm un sistem de justiție corupt. Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar îmbunătățirea poziționării noastre în clasamentele internaționale reprezintă o dovadă a eforturilor și a hotărârii noastre politice de a ne consolida democrația”, a menționat președinta.

Maia Sandu a adăugat că „războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zguduit întregul continent european”.

„Deși nimic nu se compară cu distrugerile suferite de Ucraina, și noi simțim undele de șoc ale războiului care se petrece chiar lângă granița noastră. Suntem victimele metodelor hibride susținute de către Rusia, concepute pentru a ne destabiliza democrația. Agresiunea declanșată de Rusia împotriva Ucrainei a afectat securitatea noastră națională și ne-a creat un mediu incert”, a precizat șefa statului.

Maia Sandu a mai spus că „pentru ca democrația să aibă o șansă, economia noastră trebuie să se dezvolte, iar dezinformarea și propaganda Rusiei trebuie dezarmate pentru ca democrația noastră să aibă o șansă”.

Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru regiune pentru anii următori. Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană”, a comunicat Sandu.

Totodată, președinta a declarat că „este timpul să spunem tare și clar că nimeni nu este mai presus de lege”.

„Moldova se înscrie în Registrul daunelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Continuăm să ajutăm Ucraina, să ajutăm în continuare Moldova, pentru ca împreună să continuăm să ne apărăm democrațiile și valorile europene pe care le-am ales ca prezent și viitor”, a conchis șefa statului.

 

De menționat că cel de-al treilea Summit a avut loc la Varșovia în mai 2005, atunci când liderii celor 46 de state membre ale UE au redefinit prioritățile organizației pentru următorii ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: