VIDEO O bătrână va fi amendată cu 22 500 de lei pentru încălcarea restricțiilor. Și polițistul care a suprins-o riscă să fie sancționat
Full Article 4 minutes read

VIDEO O bătrână va fi amendată cu 22 500 de lei pentru încălcarea restricțiilor. Și polițistul care a suprins-o riscă să fie sancționat

O femeie care vindea în stradă va fi amendată cu 22 500 de lei pentru încălcarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Mai exact, aceasta vindea în stradă și a refuzat să se conformeze somațiilor poliției. Întreaga scenă a fost filmată de un martor ocular, care a publicat înregistrarea pe pagina sa de Facebook. Potrivit reprezentanților Ministerului de Interne, și polițistul va fi sancționat pentru felul cum s-a comportat.

Potrivit unui comunicat publicat de poliție, totul s-a întâmplat în jurul orei 11:00. Oamenii legii au fost anunțați de către locatarii unui bloc amplasat pe bd. Moscova, privind faptul că la intersecția străzii Matei Basarab și bd. Moscova, mai multe persoane în etate desfășoară comerț stradal neautorizat.

La fața locului s-au deplasat doi angajați ai poliției, care au constatat că 5 persoane în etate au improvizat o piață neautorizată și comercializau produse agricole, cultivate în condiții casnice. Patru dintre acestea s-au conformat cerințelor forțelor de ordine, de a se deplasa la piața autorizată, care se află la 100 de metri distanță.

O femeie, însă, a refuzat, iar la somația de a se legitima, aceasta a oferit date eronate. Astfel, forțele de ordine i-au cerut să meargă la Sectorul de Poliție pentru identificare și întocmirea unui proces-verbal cu privire la contravenție, însă aceasta a refuzat.

Din imaginile video se vede că un polițist a luat-o de braț, iar femeia a început să strige și mai mulți trecători au intervenit în apărarea sa.

Contactat de NM, șeful-adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Alexei Grosu, susține că nu este pentru prima oară când femeia este implicată într-o astfel de situație. Mai mult, ea ar fi încălcat, concomitent, mai multe prevederi legale și va fi amendată cu 22 500 de lei.

„În primul rând, în Dispoziția Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică scrie clar că batrânilor de peste 63 de ani le este interzisa aflarea fără necesitate stringentă în stradă. În al doilea rând, avem o mulțime de plângeri de la cetățeni, privind comerțul stradal neautorizat în acea zonă, se poate forma un focar, lumea se teme că se poate infecta. Noi stimăm toți cetățenii, indiferent de vârstă, dar există anumite norme legale, dar și etice, care trebuie respectate. Polițiștii nu se aflau întâmplător acolo, avem somații privind comerțul stradal. Ce putea face polițistul când ea îl sfidează? Noi înțelegem că bătrâna respectivă își câstigă astfel existentța, dar dacă fiecare se va comporta așa, unde ajungem?”, a argumentat Alexei Grosu.

De cealaltă parte, Alina Zbancă, consiliera ministrului de Interne susține că polițistul nu s-ar fi comportat tocmai corect și va fi sancționat.

„Noi nu tolerăm un astfel de comportament din partea angajaților. Chiar dacă persoana a încălcat, suntem adepții unui dialog și optăm pentru comunicare, pentru convingerea cetățenilor în momentul în care aceștia au încălcat și nicidecum nu suntem pentru un astfel de comportament, respectiv Direcția inspectare efectiv din cadrul Inspectoratului General al Poliției a inițiat o anchetă de serviciu, vor verifica acțiunile polițistului, cât de legal a acționat și, ulterior, va fi sancționat”, a declarat Alina Zbancă pentru NM.

Gepostet von Georgy Igorevich am Mittwoch, 3. Juni 2020

Precizăm că, potrivit legii, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se pedepsește cu amendă de la 22 500 lei la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice, și de la 50 000 lei la 75 000 lei aplicată persoanei juridice.

Totodată, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, persoanele în vârstă de peste 63 de ani nu au voie să iasă din casă „fără necesitate stringentă”. (Pot ieși din casă: la magazin, la farmacie, la medic și la plimbare cu animalele de companie).

 

 

  • 3.4K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: