screnshot/Facebook

VIDEO O bătrână va fi amendată cu 22 500 de lei pentru încălcarea restricțiilor. Și polițistul care a suprins-o riscă să fie sancționat

O femeie care vindea în stradă va fi amendată cu 22 500 de lei pentru încălcarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Mai exact, aceasta vindea în stradă și a refuzat să se conformeze somațiilor poliției. Întreaga scenă a fost filmată de un martor ocular, care a publicat înregistrarea pe pagina sa de Facebook. Potrivit reprezentanților Ministerului de Interne, și polițistul va fi sancționat pentru felul cum s-a comportat.

Potrivit unui comunicat publicat de poliție, totul s-a întâmplat în jurul orei 11:00. Oamenii legii au fost anunțați de către locatarii unui bloc amplasat pe bd. Moscova, privind faptul că la intersecția străzii Matei Basarab și bd. Moscova, mai multe persoane în etate desfășoară comerț stradal neautorizat.

La fața locului s-au deplasat doi angajați ai poliției, care au constatat că 5 persoane în etate au improvizat o piață neautorizată și comercializau produse agricole, cultivate în condiții casnice. Patru dintre acestea s-au conformat cerințelor forțelor de ordine, de a se deplasa la piața autorizată, care se află la 100 de metri distanță.

O femeie, însă, a refuzat, iar la somația de a se legitima, aceasta a oferit date eronate. Astfel, forțele de ordine i-au cerut să meargă la Sectorul de Poliție pentru identificare și întocmirea unui proces-verbal cu privire la contravenție, însă aceasta a refuzat.

Din imaginile video se vede că un polițist a luat-o de braț, iar femeia a început să strige și mai mulți trecători au intervenit în apărarea sa.

Contactat de NM, șeful-adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Alexei Grosu, susține că nu este pentru prima oară când femeia este implicată într-o astfel de situație. Mai mult, ea ar fi încălcat, concomitent, mai multe prevederi legale și va fi amendată cu 22 500 de lei.

„În primul rând, în Dispoziția Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică scrie clar că batrânilor de peste 63 de ani le este interzisa aflarea fără necesitate stringentă în stradă. În al doilea rând, avem o mulțime de plângeri de la cetățeni, privind comerțul stradal neautorizat în acea zonă, se poate forma un focar, lumea se teme că se poate infecta. Noi stimăm toți cetățenii, indiferent de vârstă, dar există anumite norme legale, dar și etice, care trebuie respectate. Polițiștii nu se aflau întâmplător acolo, avem somații privind comerțul stradal. Ce putea face polițistul când ea îl sfidează? Noi înțelegem că bătrâna respectivă își câstigă astfel existentța, dar dacă fiecare se va comporta așa, unde ajungem?”, a argumentat Alexei Grosu.

De cealaltă parte, Alina Zbancă, consiliera ministrului de Interne susține că polițistul nu s-ar fi comportat tocmai corect și va fi sancționat.

„Noi nu tolerăm un astfel de comportament din partea angajaților. Chiar dacă persoana a încălcat, suntem adepții unui dialog și optăm pentru comunicare, pentru convingerea cetățenilor în momentul în care aceștia au încălcat și nicidecum nu suntem pentru un astfel de comportament, respectiv Direcția inspectare efectiv din cadrul Inspectoratului General al Poliției a inițiat o anchetă de serviciu, vor verifica acțiunile polițistului, cât de legal a acționat și, ulterior, va fi sancționat”, a declarat Alina Zbancă pentru NM.

https://www.facebook.com/georgeteleatnicov/videos/pcb.1689476197885423/1689474261218950/?type=3&theater

Precizăm că, potrivit legii, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se pedepsește cu amendă de la 22 500 lei la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice, și de la 50 000 lei la 75 000 lei aplicată persoanei juridice.

Totodată, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, persoanele în vârstă de peste 63 de ani nu au voie să iasă din casă „fără necesitate stringentă”. (Pot ieși din casă: la magazin, la farmacie, la medic și la plimbare cu animalele de companie).

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: