(VIDEO) O companie de turism din Chișinău, implicată într-o schemă de falsificare a certificatelor Covid-19
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) O companie de turism din Chișinău, implicată într-o schemă de falsificare a certificatelor Covid-19

Factorii de decizie ai unei companii de turism din municipiul Chișinău au fost în atenția oamenilor legii, în perioada octombrie – decembrie 2021. Aceștia sunt acuzați de falsificarea certificatelor medicale privind testarea la virusul COVID-19. Certificatele erau falsificate pentru clienții companiei de turism, care plecau peste hotarele țării la odihnă sau muncă. 

Potrivit oamenilor legii, certificatele erau eliberate de un laborator medical privat din capitală.

În data 10 decembrie 2021, polițiștii au descins cu percheziții la domiciliul și sediul oficiului figuranților. Astfel, în urma perchezițiilor, a fost depistată tehnica de calcul în care se aflau mostre în format electronic ale certificatelor medicale false. Totodată, au fost găsite certificate medicale deja imprimate fiind eliberate de laboratorul medical privat din capitală.

„Înscrisuri de ciornă cu datele de identitate ale persoanelor cărora deja le-au fost perfectate certificatele medicale false și au plecat în Polonia și Germania, peste 200 de anchete ale altor persoane care au plecat peste hotare și care urmau să plece la câștig pe teritoriul țărilor spațiului Schengen, imprimante și telefoane mobile folosite în scop infracțional”, enumeră reprezentanții Poliției Republicii Moldova. 

Fiind documentată schema respectivă a fost stabilită încă o companie nerezidentă, fondată de aceiași factori de decizie. Aceasta elibera formal invitații la muncă și contracte individuale de muncă peste hotarele țării, astfel încât să fie permisă intrarea, șederea și tranzitarea persoanelor pe teritoriul țărilor Schengen în urma impunerii restricțiilor epidemiologice.

Persoanele cărora li se organiza deplasarea în țările din spațiul Schengen, urmau să achite pentru serviciile oferite sume de bani începând cu 500 până la 1000 de euro.

La moment, investigațiile continuă în vederea stabiliri implicării tuturor figuranților la comiterea infracțiunii.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în mărime de la 27 500 lei până la 47 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 5 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: