VIDEO „Pentru Stoianoglo vrei, da?“. Cum bătrânii de la azilul din Comrat au fost „ajutați” de medic să voteze
Full Article 6 minutes read

VIDEO „Pentru Stoianoglo vrei, da?“. Cum bătrânii de la azilul din Comrat au fost „ajutați” de medic să voteze

Asociația Promo-LEX a publicat imagini, de la azilul de bătrâni din Comrat, înregistrate în ziua scrutinelor din 20 octombrie. Organizația a explicat că la azil nu s-a asigurat secretul votului pentru cel puțin 25 de alegători, în plus – în unele cazuri ștampila era aplicată de un medic, care nu a manifestat intenția exactă a alegătorilor. „Europa sau acasă?”, a întrebat medicul o femeie. Ultima a arătat un semn care nu poate fi descifrat. Între timp, pe fundal, mai multe persoane au zis: „Acasă”. „E corect, nouă ne trebuie mamă și tată, dar nu 1-2”, a adăugat medicul, aplicând ștampila în buletinul de vot pentru referendum. O altă femeie a întrebat cine este candidatul Alexandr Stoianoglo: „socialist, comunist?”. „Luptător pentru dreptate”, i-a răspuns medicul. În continuare, medicul a întrebat o altă femeie dacă „merge în Europa sau rămâne acasă”. „Da, da sau nu, da?”, a reacționat ea. „Da”, a răspuns medicul, menționând că „mergem în Europa” și a votat în locul femeii „Nu” la referendum. Asociația Promo-LEX a cerut intervenția instituțiilor statului urmare a acestei situații. 

Solicitarea Promo-LEX

Asociația Promo-LEX, organizație neguvernamentală din Moldova care promovează drepturile omului, a cerut intervenția instituțiilor statului într-un caz raportat în ziua scrutinului din 20 octombrie.

Membrii BESV (nota red. birouri electorale ale secțiilor de votare), care s-au deplasat la azilul de bătrâni din Comrat, nu au asigurat secretul votului. Ei au sosit fără cabină. Astfel cel puțin 25 de alegători au votat fără să fie asigurat secretul votului, iar în unele cazuri ștampila era aplicată fără manifestarea intenției exacte a alegătorului, de persoana care îi asista – medicul. Au existat reacții din partea unor alegători”, comunica Asociația în seara zilei de 20 octombrie. 

Pe 25 octombrie, Promo-LEX a declarat că pe acest caz a fost sesizată Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției.

„Considerăm inadmisibilă inacțiunea membrilor biroului electoral a secției de votare, care nu au intervenit pentru a opri încălcarea secretului votului, dar și asumarea dreptului de vot în locul altei persoane. Luând în considerare că neasigurarea votului secret și liber exprimat a persoanelor cu necesități speciale pare a fi o problemă sistemică, considerăm necesară atât reglementarea detaliată a votului asistat, cât și desfășurarea instruirii funcționarilor electorali pe tematica votului asistat și adoptarea altor măsuri care ar putea preveni astfel de situații în viitor”, a comunicat Asociația.

Promo-LEX a adăugat că „votul trebuie să fie exercitat fără constrângere sau influențare, ca alegătorul să aibă posibilitatea de a-și alege reprezentantul, fără presiuni sau indicații din partea altor persoane”.

Video cu situația de la azilul de bătrâni 

Asociația Promo-LEX a prezentat și imagini video cu situația înregistrată la azilul de bătrâni.

În imagini, o persoană care asista alegătorii – medicul – a întrebat o femeie pe cine alege în calitate de președinte. „Pentru cine se va spune. Nu știu pentru cine”, a răspuns femeia. Între timp, medicul a luat ștampila pentru a o aplica în buletinul de vot. Ulterior, medicul o întreabă pe aceeași femeie: „Să fim acasă sau mergem în Europa?”. „Nu știu”, a răspuns din nou femeia. „Dar vă simțiți bine acasă, aici?”, a intervenit medicul. „E bine”, a răspuns femeia. „Bine”, a adăugat medicul și a aplicat ștampila în buletinul de vot pentru referendum. 

„Pentru cine vei vota”, a întrebat același medic o altă persoană. Potrivit imaginilor video postate de Asociație, femeia nu a răspuns însă a arătat un semn care nu poate fi descifrat. „Pentru numărul 1 vrei, da?”, i-a comunicat medicul femeii. Ultima a dat din cap, aprobând declarația medicului. Menționăm că primul candidat în buletinul de vot a fost Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor la scrutinul prezidențial. Ulterior, medicul a aplicat ștampila în locul femeii în buletinul de vot. Mai târziu, medicul a întrebat-o pe femeie dacă alege „Europa sau acasă?”. Din nou, ea a arătat un semn care nu poate fi descifrat. Pe fundal, mai multe persoane au zis: „Acasă”. „E corect, nouă ne trebuie mamă și tată, dar nu 1-2”, a adăugat medicul, aplicând ștampila în buletinul de vot pentru referendum.

La același azil, medicul s-a apropiat cu buletinul de o altă femeie. Ultima a întrebat, arătând spre un anumit candidat din buletinul de vot, cine este persoana. „Stoianoglo”, a răspuns medicul. „Socialist, comunist?”, a întrebat femeia. „Luptător pentru dreptate”, a răspuns medicul.

„Pe cine din președinți votăm?”, a întrebat același medic un alt bărbat. „Pentru sine”, a răspuns o femeie din sală. Ulterior, medicul a aplicat ștampila în dreptul primului candidat din buletin.

„Aceștia sunt președinții, trebuie să-l alegeți pe unul. Pe cine?”, a întrebat același medic o altă femeie. „De unde să știu”, a răspuns femeia. Ulterior, medicul i-a enumerat pe unii candidați din buletin. „Stoianglo, Usatîi, Sandu”, a comunicat el. Între timp, femeia a luat ștampila pentru a o aplica. În acest moment, medicul i-a luat ștampila și a aplicat-o la primul candidat din buletin. Mai târziu, medicul a întrebat-o pe femeie dacă „merge în Europa sau rămâne acasă”. „Da, da sau nu, da?”, a reacționat femeia. „Da”, a răspuns medicul, adăugând că „mergem în Europa” și a votat în locul femeii „Nu” la referendum.

Actualizare 16.50: Inspectoratul General al Poliției a anunțat că a inițiat o cauză penală, în temeiul sesizării depuse de către Asociația Promo-LEX, cu privire la încălcarea secretului votului pentru cei 25 de alegători de la azilul de bătrâni din Comrat.

„Conform articolului 182 alin.(2) din Codul Penal al Republicii Moldova, persoanele sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunii de „falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării”. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, riscă amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani. Poliția reiterează că, orice act de constrângere sau influențare asupra votului alegătorului este strict interzis prin lege și se pedepsește penal”, au comunicat reprezentanții poliției.

***

Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie. Tot pe 20 octombrie s-a desfășurat referendumul pentru viitorul direcției politice a țării. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-au exprimat votul în favoarea modificării Constituției. Pentru opțiunea „DA” au votat 751.235 de cetățeni, echivalentul a 50,46%, în timp ce 737.639 de persoane au ales opțiunea „NU”, reprezentând 49,54%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: