VIDEO Percheziții la foști și actuali polițiști de frontieră: Au facilitat traversarea frontierei Moldovei a cetățenilor ucraineni
Full Article 2 minutes read

VIDEO Percheziții la foști și actuali polițiști de frontieră: Au facilitat traversarea frontierei Moldovei a cetățenilor ucraineni

Foști și actuali angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) sunt cercetați penal pentru facilitarea ilegală a tranzitării Republicii Moldova de către cetățeni ai Ucrainei. Într-o reacție, reprezentanții Poliției de Frontieră declară că nu va permitea „astfel de angajați să compromită prestigiul funcției și al instituției”. 

Declarația Ministerului Afacerilor Interne (MAI)

Pe parcursul anului 2022 au fost documentate acțiunile pretins ilegale a 12 angajați și 2 ex-angajați din cadrul Direcției regionale Nord a IGPF și persoane civile, manifestate prin organizarea migrației ilegale.

Acțiunile au avut loc, potrivit MAI, în contextul războiului din Ucraina și interzicerea de către autoritățile ucrainene a părăsirii teritoriului de către bărbați.

Astfel, declară Ministerul, începând cu 25 februarie 2022, un grup de persoane, constituit din civili și angajați ai subdiviziunilor MAI, au facilitat traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova a cetățenilor ucraineni, prin zona verde, obținând de la aceștia sume cuprinse între 3000 și 5000 EURO.

 

„Figuranții prin intermediul angajaților poliției de frontieră introduceau în Sistemul informațional privind eliberarea informației cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoana fizică sau unitatea de transport, actele de identitate a cetățenilor ucraineni, aplicându-le în pașapoarte ștampila de intrare în țară, în lipsa acestora, pentru a demonstra intrarea legală pe teritoriul Republicii Moldova”, declară MAI.

Prin urmare, aceasta le asigura solicitanților posibilitatea tranzitării legale a Moldovei spre Uniunea Europeană.

Ministerul anunță că au fost efectuate mai multe percheziții pe caz, la data de 7 februarie 2023, în raioanele Briceni, Edineț, Soroca și în punctul de trecere a frontierei de stat Grimăncăuți – Vașcovțî.

„Au fost depistate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzei penale indicată”, comunică Ministerul.

Reacția Poliției de Frontieră

IGPF declară că a demarat investigațiile corespunzătoare, fiind acordat tot suportul necesar organului de urmărire penală și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

„Reiterăm obiectivul instituțional și anume toleranță zero ilegalităților la frontieră și se va interveni de fiecare data când se cere curățirea sistemului de persoane care se implică în diferite activități ilicite. Nu vom permite ca astfel de angajați să compromită prestigiul funcției și al instituției”, declară reprezentanții Poliției de Frontieră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: