În Bălți, istoria iese la suprafață. Pe unele străzi din municipiu, piatra de granit, pavată acum aproape o sută de ani, se face tot mai vizibilă de sub asfalt. Cândva, așa arăta toată piața centrală. În timp ce locuitorii municipiului spun că își doresc ca pavajul să fie restaurat, autoritățile locale ridică din umeri și se plâng pe lipsa de finanțe în buget, scrie Nord News.
Ploile abundente din luna aprilie au spălat pe alocuri prundișul de pe strada Libertății din Bălți. Astfel, piatra de granit a ieșit la suprafață. Iar pe strada Ceapaev pavajul nu a fost asfaltat vreodată, dar nici renovat. Unii activiști civici cred că aceasta nu înseamnă doar păstrarea istoriei, dar și mai multă siguranță pentru pietoni.
„Este un lucru benefic atunci când vin ploile. Apa ajunge în sol, printre pietre. Ulterior, se evaporă păstrând umiditatea. Un alt avantaj este că pe străzile centrale, pietonale, pe lângă instituțiile de învățământ, dacă este pavaj, mașinile frânează automat”, a declarat Maxim Burduja, activist civic.
Istoria iese la suprafață și pe strada Coșbuc, care necesită reparație. Localnicii adună semnături pentru a cere autorităților să păstreze pavajul vechi.
„Se vede că este un pavaj istoric, o porțiune de drum care ar trebui restaurată, dar nu reparată. Este o continuare a străzii Coșbuc, care ajunge până la Universitatea de Stat „Alecu Russo” și continuă mai departe. Vedeți care este starea drumului. Nu este exclus că și aici este un strat de beton sau piatră care ascunde pavajul. Iată de ce, înainte de a repara acest drum, este nevoie de efectuat o investigare”, a menționat Ion Buzinschi, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat.
Primarul de Bălți susține că renovarea pavajului de un secol costă scump, iar bugetul local nu ar face față unor cheltuieli atât de mari.
„Acum nu avem în plan să renovăm ceva. Nu m-am uitat cât ar costa, dar cred că este nevoie de mulți bani pentru a renova pavajul din granit. Atunci când au acoperit pavajul cu asfalt, probabil că au avut și motive. Renovarea pavajului din granit este un lucru costisitor”, a conchis Nicolai Grigorișin.
În prezent, strada Ștefan cel Mare din Fălești, considerată cea mai frumoasă alee din Republica Moldova, pavată cu piatră de granit, este în reparație. Aceasta a fost construită de către prizonierii nemți, plăcile fiind amplasate la o adâncime de jumătate de metru. Reabilitarea străzii va costa peste un milion de euro, 550 de mii fiind alocați de UE.
Amintim că, recent, în timpul unor lucrări de reparație a străzii 31 August 1989 din Chișinău, muncitorii au descoperit fragmente de pavaj istoric, care datează de pe timpurile primarului Karl Schmidt. Astfel, Strada 31 August 1989, în perimetrul străzilor Pușkin și Bodoni, ar putea deveni pietonală. Ideea este luată în calcul de Primăria Chișinău, a anunțat primarul Ion Ceban pe 21 martie. Acesta a cerut și părerea locuitorilor Chișinăului în acest sens.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!