Parlament

VIDEO Popșoi, ultimul discurs la APCE în calitate de deputat: „Mulțumim că sprijiniți Moldova”

Deși a fost numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi nu a preluat deocamdată mandatul. Acesta nu se află în Republica Moldova, întrucât  face parte din delegația de deputați care a participat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, în data de 25 ianuarie. Popșoi, care săptămâna viitoare urmează să depună jurământul în calitate de ministru, a ținut un discurs în care a vorbit despre despre importanța acordării de ajutor Ucrainei, care se confruntă cu invazia rusă.

Mihail Popșoi a susținut un discurs în care s-a referit la subiectul „Globalizarea în timp de criză și război: rolul Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

În debutul intervenției sale, oficialul a dat asigurări că Republica Moldova va continua să ajute Ucraina și cetățenii săi. „Moldova va continua să acorde asistență cât mai multor femei, copii și bătrâni care au ajuns în țara mea în căutarea unui refugiu”, a menționat acesta.

Vicepreședintele a remarcat necesitatea ca resursele financiare rusești confiscate de jurisdicțiile occidentale în cadrul aplicării sancțiunilor să fie utilizate pentru a ajuta Ucraina.

Valorile comune și parteneriatul global al OCDE pot fi asigurate doar printr-un mecanism robust de sancțiuni. Vedem că actualmente regimul de sancțiuni nu prea își atinge scopurile. Și într-adevăr nicio sumă de bani nu va putea vreodată să repare dauna adusă, viețile pierdute, copiii răpiți, patrimoniul cultural demolat. Este timpul ca statele membre ale OCDE și toate țările democratice, bazate pe supremația legii, să asigure stabilirea unor reparații preventive și că cele 300 de miliarde de euro actualmente confiscate de jurisdicțiile occidentale sunt folosite cu pricepere în Ucraina pentru a apăra țara de bombardamente și suferința îngrozitoare pe care le îndură zi de zi, azi, ieri și din păcate, cel mai probabil, și mâine”, a spus el.

Totodată, Mihail Popșoi a avut un mesaj de rămas-bun pentru membrii APCE, parlamentari din țările membre ale Consiliului Europei. Vicepreședintele a menționat că este ultima sesiune APCE la care participă în calitate de membru al delegației Parlamentului Republicii Moldova, dat fiind că a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe.

Părăsind această organizație distinsă, aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru că ajutați Republica Moldova în parcursul său de revenire în sânul familiei națiunilor europene, să-și consolideze democrația, dar și pentru că ajutați Ucraina și, în cele din urmă, pentru că vă ajutați pe voi înșivă, deoarece sprijinirea Ucrainei este cea mai bună investiție într-o Europă pașnică, prosperă și stabilă”, a conchis Mihail Popșoi.

Precizăm că delegația legislativului Republicii Moldova participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară în perioada 22-26 ianuarie, la Strasbourg. Republica Moldova este membru al Consiliului Europei din anul 1995.

***

În cadrul ședinței din 24 ianuarie, Cabinetul de miniștri l-a numit pe Mihail Popșoi ministru de Externe , după ce Nicu Popescu a demisionat din această funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: