VIDEO Președintele turc Erdogan, de acord să susțină aderarea Suediei la NATO 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine cererea Suediei de a adera la NATO. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. 

Potrivit lui Stoltenberg, Erdogan a promis că va trimite cât mai curând un protocol către parlamentul turc cu privire la admiterea Stockholmului în uniunea militară. 

„Sunt bucuros să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să înainteze candidatura Suediei la Adunarea Națională cât mai curând posibil”, a declarat secretarul general al NATO, numind anunțul „o zi istorică”, relatează Radio Svoboda.

Stoltenberg nu a precizat când Ankara va ratifica cererea. 

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO anul trecut pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cererile de aderare la alianță trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO. Finlanda a primit aprobarea în aprilie. Până de curând, Turcia și Ungaria s-au obținut să sprijine cererea Suediei.

De menționat că pe 10 iulie, în cadrul unor declarații pentru presă, președintele turc a spus că țara sa va susține aderarea Suediei la NATO dacă Bruxelles-ul va relua negocierile de aderare a Turciei la UE. Erdogan a mai spus că intrarea Suediei în NATO depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului Alianței de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Ankarei.

Turcia a blocat intrarea Suediei în NATO, invocând lipsa de angajament a Stockholmului în combaterea „organizaţiilor teroriste”, prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Turcia a cerut aderarea la comunitatea europeană încă din 1987, a devenit candidată oficială pentru primirea în UE în 1999, iar negocierile au început în 2005. Acestea au evoluat foarte încet, iar până în 2016, doar 16 capitole de negociere fuseseră deschise. După acest an, negocierile au bătut pasul pe loc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Guțul, mai aproape de a-și afla sentința. Protest în timpul ședinței de judecată: „Evghenia, eroul nostru” VIDEO

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: