VIDEO Președintele turc Erdogan, de acord să susțină aderarea Suediei la NATO 
Full Article 2 minutes read

VIDEO Președintele turc Erdogan, de acord să susțină aderarea Suediei la NATO 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine cererea Suediei de a adera la NATO. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. 

Potrivit lui Stoltenberg, Erdogan a promis că va trimite cât mai curând un protocol către parlamentul turc cu privire la admiterea Stockholmului în uniunea militară. 

„Sunt bucuros să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să înainteze candidatura Suediei la Adunarea Națională cât mai curând posibil”, a declarat secretarul general al NATO, numind anunțul „o zi istorică”, relatează Radio Svoboda.

Stoltenberg nu a precizat când Ankara va ratifica cererea. 

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO anul trecut pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cererile de aderare la alianță trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO. Finlanda a primit aprobarea în aprilie. Până de curând, Turcia și Ungaria s-au obținut să sprijine cererea Suediei.

De menționat că pe 10 iulie, în cadrul unor declarații pentru presă, președintele turc a spus că țara sa va susține aderarea Suediei la NATO dacă Bruxelles-ul va relua negocierile de aderare a Turciei la UE. Erdogan a mai spus că intrarea Suediei în NATO depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului Alianței de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Ankarei.

Turcia a blocat intrarea Suediei în NATO, invocând lipsa de angajament a Stockholmului în combaterea „organizaţiilor teroriste”, prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Turcia a cerut aderarea la comunitatea europeană încă din 1987, a devenit candidată oficială pentru primirea în UE în 1999, iar negocierile au început în 2005. Acestea au evoluat foarte încet, iar până în 2016, doar 16 capitole de negociere fuseseră deschise. După acest an, negocierile au bătut pasul pe loc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: