Colaj NM

VIDEO Procurorul general interimar: sunt suficiente probe pentru a demonstra implicarea Evgheniei Guțul în fapte infracționale

Procurorul general interimar Ion Munteanu a anunțat că au fost acumulate suficiente probe pentru a demonstra implicarea bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul în fapte infracționale. Potrivit lui Munteanu, cauza penală în care Guțul este vizată este la etapa de finalizare și în scurt timp va fi adoptată o soluție. Precizările au fost făcute de Munteanu la o emisiune TV, după ce Guțul a publicat o poză în care dă mâna cu Vladimir Putin, iar procurorul general interimar a fost solicitat să ofere detalii despre dosarele în care bașcanul este vizat. 

La emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV, prezentatorul i-a comunicat lui Munteanu că „cu această poză [poza Evgheniei Guțul cu Vladimir Putin], inclusiv, se va flutura și prin campanii electorale” și că „există foarte multe dubii cum această doamnă, Guțul, a ajuns în fruntea autonomiei găgăuze”. „Din ce știu eu, dânsa este și vizată în dosare penale și aceste lucruri nu o împiedică să facă poze cu un om care astăzi este principalul pericol asupra democrației și libertăți din întreaga lume, în special pentru noi”, a adăugat prezentatorul TV.

„Dumneavoastră corect ați menționat, doamna Guțul este vizată într-o cauză penală care la moment este la etapa de finisare. Cred că în timp relativ scurt pe această cauză penală va fi adoptată o soluție. Cauza penală este direcționată către instanța de judecată. Suntem la etapa în care prezentăm materialele urmăririi penale. Deci, din punctul nostru de vedere, sunt acumulate suficiente probe pentru a demonstra faptul implicării doamnei Guțul în fapte, în chestii infracționale”, a menționat procurorul general interimar Ion Munteanu.

În seara zilei de 6 martie, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a publicat o poză în care dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin pe autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”. Potrivit lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză.

Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei. Conducerea țării condamnă agresiunea militară rusă și sprijină țara vecină prin găzduirea refugiaților și livrarea de asistență umanitară. Precizăm că relațiile Moldovei cu Rusia s-au înrăutățit nu doar pe fondul invaziei din țara vecină, ci și din cauza tentativelor regimului de la Moscova de a destabiliza țara noastră. Pe 5 martie, în cadrul unui briefing de presă, șeful Serviciului de Informație și Securitate Alexandru Musteața a declarat că Serviciul a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.

Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Înainte de aceasta, pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia, în timp ce oamenii legii au inițiat un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din autonomie de către partidul lui Șor, în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanții din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan – acuzații respinse atât de Șor, cât și de Guțul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com / Renato Usatii

NM Espresso: Revenirea lui Popescu, paza și sentința pentru bașcana Găgăuziei, reacția PAS la concertul lui Usatîi

Revenirea lui Popescu

Fostul ministru de Externe al Moldovei, Nicu Popescu, revine oficial în politică. El a anunțat că va candida la alegerile parlamentare pe listele partidului de guvernământ PAS. «Vrem să apărăm fiecare pas făcut și să ne grăbim pe drumul spre Europa. Drumul este deschis. Europa ne așteaptă. Totul depinde de noi», a spus Popescu într-un video publicat pe rețelele sociale.

După plecarea din minister, Popescu s-a apropiat de politică o singură dată. În 2024, înainte de referendumul privind integrarea europeană a Moldovei, a devenit unul dintre liderii inițiativei «Cetățeni pentru Europa», din care făceau parte și alți activiști neafiliați politic.


Sentința bașcanei Găgăuziei

Procesul colegei de partid a lui Ilan Șor, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost suspendat pentru o lună. Sentința definitivă, atât pentru ea, cât și pentru secretara Partidului Șor, Svetlana Popan, va fi pronunțată pe 5 august la ora 12.00. Ambele sunt acuzate de complicitate la finanțarea ilegală a partidului. Ele nu își recunosc vina. Pentru Guțul, procurorul a cerut 9 ani de închisoare.

La ultima ședință, care a avut loc în ajun, Guțul s-a plâns că, în timpul nopții, «trei sau patru bărbați în civil» stăteau de pază lângă apartamentul ei. Când s-a constatat că era vorba de polițiști, bașcana a acuzat autoritățile de presiuni asupra opoziției. Poliția a explicat că este permisă supravegherea prealabilă a persoanelor aflate în arest la domiciliu, fără notificarea lor, pentru a verifica respectarea măsurii preventive.

Ședința de judecată a fost tensionată. În fața clădirii instanței, pe tot parcursul audierilor, a avut loc un protest al susținătorilor lui Guțul și Șor. În sală, a avut loc un schimb de replici între judecător și avocatul bașcanei, Sergiu Moraru.


Dodon, pro Guțul și Belarus

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a comentat și el cazul Evgheniei Guțul. «În calitate de al cincilea președinte al Moldovei», el a condamnat procesul de judecată și l-a numit răfuială politică din partea Președintei Maia Sandu împotriva opoziției. Într-o postare pe rețelele sociale, Dodon s-a arătat revoltat mai ales de faptul că ancheta o vizează pe o mamă cu doi copii mici.

Totodată, Dodon i s-a adresat președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, felicitându-l cu ocazia Zilei Independenței Belarusului. Socialistul a declarat că este convins că în viitorul apropiat va fi reluată și întărită cooperarea în domenii de interes reciproc pentru țările și popoarele noastre.


Epopeea rap

Deși în acest an Moldova nu a participat la Eurovision, compensează în plan politic. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a corelat videoclipul rap al Irinei Vlah cu vizita ei în Rusia. El a declarat că este un scenariu tipic: o vizită la Sankt Petersburg, apoi o întâlnire cu partidul Edinaia Rossia. Este parte din același scenariu, o tentativă de escaladare. Totuși, el a remarcat un fapt pozitiv — Vlah învață limba română, chiar dacă rimele sunt slabe.

În spațiul public se discută activ și despre concertul organizat la Chișinău de Renato Usatîi pentru absolvenți, care a avut loc fără intervenția autorităților. Au cântat rapperii ruși Basta și Macan, dar și Usatîi. Acesta a interpretat în română piesa trupei rusești BI-2, «Colonelului nu-i scrie nimeni». Asta trebuie de văzut.

Prezența artiștilor ruși în timpul campaniei electorale a stârnit reacții. Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că, aparent, autoritățile nu au avut suficiente motive pentru a le interzice accesul în țară, dar a adăugat că este regretabil că organizatorul i-a invitat.


Noua lege a medicamentelor

Organizația Inițiativa Pozitivă, care sprijină persoanele cu HIV și ajută la reabilitarea foștilor dependenți de droguri și deținuți, s-a pronunțat împotriva noii Legi a medicamentelor. Ei au cerut Președintei Maia Sandu să nu o promulge, considerând că legea apără interesele companiilor farmaceutice și nu pe cele ale pacienților. Organizația se teme că noua legislație va duce la consolidarea monopolurilor și la creșterea prețurilor.


Pe scurt


Agenda zilei, 4 iulie

  • 15:00 — Ședință a Comisiei Electorale Centrale;
  • 17:05 — La reședința de stat încep să sosească participanții internaționali la summitul Moldova-UE;
  • 18:00 — Se deschide oficial summitul Moldova-UE;
  • 19:00 — Conferință de presă comună susținută de Maia Sandu, Ursula von der Leyen și Antonio Costa.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: