VIDEO Procurorul general interimar: sunt suficiente probe pentru a demonstra implicarea Evgheniei Guțul în fapte infracționale
Full Article 4 minutes read

VIDEO Procurorul general interimar: sunt suficiente probe pentru a demonstra implicarea Evgheniei Guțul în fapte infracționale

Procurorul general interimar Ion Munteanu a anunțat că au fost acumulate suficiente probe pentru a demonstra implicarea bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul în fapte infracționale. Potrivit lui Munteanu, cauza penală în care Guțul este vizată este la etapa de finalizare și în scurt timp va fi adoptată o soluție. Precizările au fost făcute de Munteanu la o emisiune TV, după ce Guțul a publicat o poză în care dă mâna cu Vladimir Putin, iar procurorul general interimar a fost solicitat să ofere detalii despre dosarele în care bașcanul este vizat. 

La emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV, prezentatorul i-a comunicat lui Munteanu că „cu această poză [poza Evgheniei Guțul cu Vladimir Putin], inclusiv, se va flutura și prin campanii electorale” și că „există foarte multe dubii cum această doamnă, Guțul, a ajuns în fruntea autonomiei găgăuze”. „Din ce știu eu, dânsa este și vizată în dosare penale și aceste lucruri nu o împiedică să facă poze cu un om care astăzi este principalul pericol asupra democrației și libertăți din întreaga lume, în special pentru noi”, a adăugat prezentatorul TV.

„Dumneavoastră corect ați menționat, doamna Guțul este vizată într-o cauză penală care la moment este la etapa de finisare. Cred că în timp relativ scurt pe această cauză penală va fi adoptată o soluție. Cauza penală este direcționată către instanța de judecată. Suntem la etapa în care prezentăm materialele urmăririi penale. Deci, din punctul nostru de vedere, sunt acumulate suficiente probe pentru a demonstra faptul implicării doamnei Guțul în fapte, în chestii infracționale”, a menționat procurorul general interimar Ion Munteanu.

În seara zilei de 6 martie, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a publicat o poză în care dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin pe autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”. Potrivit lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză.

Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei. Conducerea țării condamnă agresiunea militară rusă și sprijină țara vecină prin găzduirea refugiaților și livrarea de asistență umanitară. Precizăm că relațiile Moldovei cu Rusia s-au înrăutățit nu doar pe fondul invaziei din țara vecină, ci și din cauza tentativelor regimului de la Moscova de a destabiliza țara noastră. Pe 5 martie, în cadrul unui briefing de presă, șeful Serviciului de Informație și Securitate Alexandru Musteața a declarat că Serviciul a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.

Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Înainte de aceasta, pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia, în timp ce oamenii legii au inițiat un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din autonomie de către partidul lui Șor, în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanții din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan – acuzații respinse atât de Șor, cât și de Guțul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: