VIDEO Protest cu membri MAN la Delegația UE, față de alegerile repetate din Bubuieci: „Vom lupta până la CtEDO”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Protest cu membri MAN la Delegația UE, față de alegerile repetate din Bubuieci: „Vom lupta până la CtEDO”

Locuitorii din comuna Bubuieci au organizat un flash-mob în fața sediului Delegației Uniunii Europene (UE) la Chișinău, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat duminică, 11 februarie, alegeri repetate în localitate. Oamenii spun că sunt gata să ajungă inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) pentru a apăra rezultatul alegerilor din noiembrie 2023, când scrutinul a fost câștigat de candidatul MAN, Leonid Umaneț.

„Vom lupta până la CtEDO”, „Știm că Uniunea Europeană este despre dreptate”, „PAS nu ne va închide gura” sau „Alegeri libere, nu trucate de PAS” – sunt doar câteva dintre mesajele cu care locuitorii din Bubuieci au ieșit luni, 12 februarie, în stradă. La manifestația, organizată de Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul de Chișinău, Ion Ceban – a participat, inclusiv, Leonid Umaneț, primarul ales din partea MAN la alegerile din toamna anului 2023, care au fost declarate nule, ulterior, de CEC.

„Ieri au fost organizate alegerile repetate ilegale la Bubuieci fără candidatul nostru, primarul ales Leonid Umaneț, care în noiembrie a învins, într-o luptă cinstită, în fața candidatului PAS. De ce aici, la sediul Delegației? Deoarece noi suntem un partid pro-european, noi împărtășim valorile europene, noi credem în aceste valori și vrem să sesizăm despre ilegalitățile pe care le face guvernarea”, a declarat membrul MAN Victor Pruteanu.

„Protestăm aici pentru ca să se audă că ilegalitățile care au loc în Moldova, îmi pare rău, dar nu știu dacă a mai fost în Moldova un astfel de caz. Având omul toate actele în regulă, înregistrat la comisiile electorale, după ce oamenii au acordat votul, au avut loc aceste încălcări grave de către CEC. (…) Nu au avut dreptul (nr. red: să organizeze alegeri repetate), pentru că este pe rol la moment sunt 3 dosare. Nici Curtea Constituțională nu s-a expus. Noi vom lupta până Curtea Europeană pentru a obține votul oamenilor care a fost călcat grosolan în picioare. Nu știu cu ce obraz vor activa ei în localitate”, a declarat Leonid Umaneț.

Membrul MAN Victor Pruteanu a dat asigurări că formațiunea pe care o reprezintă va face uz „de toate posibilitățile legale” juridice pentru a contesta decizia CEC. „Vom merge până la CtEDO și vom apăra votul oamenilor și încrederea acordată de aceștia candidatului nostru de la Bubuieci”, a conchis Pruteanu.

***

Reamintim că CEC a anulat recent rezultatul alegerilor locale din noiembrie 2023, care au avut loc la Bubuieci, după ce candidatul MAN, Leonid Umaneț, care a câștigat atunci scrutinul, nu ar fi putut să dovedească că are studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

Comuna și-a ales primarul, repetat, pe 11 februarie. În urma scrutinului, câștigător a ieșit candidatul PAS, Alexei Percemlî. Pentru el și-au dat votul 891 de oameni, din totalul de 1 748 care au ieșit la vot. Într-o reacție publică, Percemlî a declarat că votul îl „onorează” și îl „responsabilizează”. La rândul său, MAN a critica organizarea scrutinului și a îndemnat societatea să recunoască alegerile repetate din 11 februarie ca fiind nelegitime.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: