(VIDEO) Protest în faţa Ministerului Sănătăţii. AUR a cerut demisia Alei Nemerenco
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Protest în faţa Ministerului Sănătăţii. AUR a cerut demisia Alei Nemerenco

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat, în data de 21 decembrie, o acțiune de protest împotriva ministrului Sănătății, Ala Nemerenco. Protestatarii au cerut demisia conducerii ministerului. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de activitatea Alei Nemerenco cu privire la gestionarea pandemiei, menționând că este „cel mai slab ministru din actuala guvernare”. Contactată de NM, consiliera pe comunicare a Ministerului Sănătății a menționat că va reveni ulterior cu o reacție.

Liderul AUR de la Chișinău, Vlad Bilețchi, în cadrul acțiunii de protest, a vorbit despre unele declarații a ministrului.

„Doamna Nemerenco este probabil cel mai slab ministru al Sănătății, cel mai slab manager și administrator din domeniul sănătății din ultimii 30 de ani. Se calcă pe prea multe greble, se fac prea multe greșeli care costă vieți omenești. Mai întâi de toate ar fi declarațiile din spațiul public care seamănă neîncredere și scepticism. Doamna ministru a declarat că „dacă ar fi problema cu controlul populației sau cu ciparea, care este problema să nu ne punem și cipuri la copii și să le aibă cu ei pentru toată viața”. Aceste declarații vin mână în mână cu cei care distribuie teorii ale conspirației în spațiul public”, a menționat Bilețchi.

Liderul AUR a mai spus că declarațiile ministrului lasă loc de interpretări. „Doamna ministru a declarat că virusul s-ar răspândi mai mult noaptea decât ziua. Declarații pe care le poate contrazice orice medic. Acestea lasă loc pentru interpretări, nu sunt declarații bazate pe opinia specialiștilor, ba chiar descurajează populația și scade din încrederea populației în instituția medicală”, a declarat Bilețchi.

El s-a referit și la recentul raport al Curții de Conturi care a scos la iveală că circa 7 mii de vaccinuri au fost administrate moldovenilor cu termenul de valabilitate expirat.

„Oamenii sunt nemulțumiți că îndură condiții proaste în spitale, wc-uri insalubre, încăperi care nu se încălzesc corespunzător pe timp de iarnă, medici care primesc salariile cu întârziere, premii care nu se mai dau și condiții dezastruoase în domeniul sănătății. Toate acestea se întâmplă sub stricta conducere a ministrei Ala Nemerenco. Sunteți cel mai slab ministru din această guvernare și trebuie să vă dați demisia”, a conchis Bilețchi.

Contactată de NM, Andreea Galici, consultant principal în Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Sănătăţii, a menționat că va reveni ulterior cu o reacție.


***

Precizăm că pe 16 decembrie, Curtea de Conturi a anunțat că ar fi fost administrate circa 7000 de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. Mai mult, conducerea instituției a acuzat Ministerul Sănătății de „management defectuos și insuficiența controalelor-cheie”. Ulterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a dat asigurări că informația potrivit căreia în Moldova ar fi fost administrate vaccinuri anti-Covid cu termen expirat sunt false. Într-un mesaj publicat pe 16 decembrie pe pagina sa de Facebook, oficialul a explicat că, potrivit procedurii, toate serurile expirate sunt retrase imediat din sala de imunizare. Prin urmare, nicio doză de vaccin nu putea fi administrată în acest fel.

Pe 17 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat despre crearea unei comisii de anchetă, care va verifica corectitudinea administrării vaccinurilor în instituțiile medico-sanitare și centrele de vaccinare la care se referă raportul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: