VIDEO Protestatarii lui Șor au încercat să instaleze corturi pe carosabilul de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Poliția a reținut 3 persoane
Full Article 3 minutes read

VIDEO Protestatarii lui Șor au încercat să instaleze corturi pe carosabilul de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Poliția a reținut 3 persoane

Protestatarii Partidului ȘOR au încercat să blocheze, noaptea trecută, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Manifestanții au instalat corturi chiar în mijlocul bulevardului din fața Procuraturii Generale. Oamenii legii, la scurt timp, au eliberat traseul. Totodată au fost reținute și duse la Inspectorat pentru documentare 3 persoane. 

„Suntem presați, ne este interzis de a protesta pașnic. Cred că este o încălcare foarte gravă”, a spus un manifestant al Partidului ȘOR.

 

La rândul lor, polițiștii declară că în această dimineață, în jurul orei 04:00, un grup de tineri participanți la întrunire au ridicat corturile din fața Procuraturii Generale și le-au instalat pe carosabil, blocând artera de circulație.

„În scurt timp, Poliția a eliberat traseul. În același timp, toți protestatarii au părăsit locul aflării în fața Procuraturii Generale, lăsând corturile abandonate și mizerie în preajmă. La întrebarea Poliției care este motivul plecării și părăsirii întrunirii, aceștia au răspuns că este o decizie colectivă”, se arată într-o declarație a Poliției Republicii Moldova.

Oamenii legii mai precizează că pe parcursul nopții „au fost reținute și duse la Inspectorat pentru documentare 3 persoane agresive, care nu s-au subordonat și au ultragiat oamenii legii”.

 

Totodată, Poliția solicită repetat Administrației Publice Locale, prin intermediul subdiviziunilor sale specializate – „să asigure curățenia la locul întrunirii și în adiacent, dar și să țină cont de solicitările precedente ale Poliției”.

***

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul ȘOR desfășoară proteste în centrul capitalei. Formațiunea politică condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. În zilele de duminică, în Chișinău sunt organizate manifestații de amploare.

Momentan, în fața sediului Procuraturii Generale din Chișinău sunt amplasate câteva zeci de corturi, în care susținătorii lui Ilan Șor se află permanent. Pe 26 și 27 octombrie, manifestanții au încercat să blocheze accesul în incinta instituției publice, iar poliția a intervenit pentru a nu le permite. Pe 24 octombrie, oamenii legii au identificat șase persoane anunțate în căutare printre participanții la protest. De asemenea, au fost depistate obiecte periculoase și pirotehnice.

Pe 28 octombrie, Inspectoratul General al Poliției a publicat o adresare publică către Primăria municipiului Chișinău. Oamenii legii au cerut autorităților municipale să nu permită desfășurarea întrunirilor după lăsarea nopții. IGP a argumentat solicitarea prin faptul că a început să se înnopteze mai devreme, iar iluminatul stradal este deconectat parțial.

Pe 26 septembrie, Guvernul SUA a anunțat că a adoptat sancțiuni de ordin financiar față de 22 de persoane și entități implicate în acte de corupție în Republica Moldova și care au reprezentant interesele Kremlinului pentru schimbarea guvernării cu una mai apropiată de Moscova. Printre aceștia se numără și deputatul Ilan Șor, care din 2019 nu a mai fost văzut în Republica Moldova. Momentan, potrivit autorităților americane, acesta se află în Israel, informație confirmată și de către parlamentarul cercetat penal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: