TASS

VIDEO Proteste de amploare în Armenia; se cere demisia premierului. Circa 200 de persoane au fost reținute

Forțele de ordine din Armenia au reținut circa 200 de persoane care participau la protestele împotriva delimitării frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan. Motivul invocat de Ministerul de Interne a fost „nesupunerea față de poliție”. Protestatarii au blocat mai multe străzi din Erevan, precum și două autostrăzi, relatează Кавказский Узел. Printre revendicările manifestanților se numără și demiterea prim-ministrului Nikol Pașinian.

La 26 mai, membrii și susținătorii mișcării de protest „Tavuș în numele patriei” [Tavuș este o provincie în Nord-Estul Armeniei] au organizat un miting la Erevan. Liderul mișcării, arhiepiscopul eparhiei de Tavuș, Bagrat Galstian (denumit în mass-media și Galstanian), i-a cerut premierului Nikol Pașinian să demisioneze. Activiștii mișcării de protest l-au desemnat pe Galstian drept candidatul lor pentru funcția de prim-ministru. Participanții la mitingul din Erevan au afirmat că protestează împotriva „pierderii statalității”, care s-ar produce în urma delimitării frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan.

În dimineața zile de 27 mai, la apelul lui Bagrat Galstanian, opozanții delimitării frontierei armeano-azerbaidiene au blocat autostrăzile Erevan-Aștarak și Erevan-Armavir din regiunea Armavir. La rândul său, forțele de ordine au reacționat în număr mare și au înlăturat protestatarii de pe autostrada Erevan-Armavir.

Până la ora locală 08.55 [7:55 ora Chișinăului], 67 de protestarari au fost aduși la secțiile de poliție din Armenia, a declarat Zarzand Gabrielian, șeful departamentului de relații cu presa al poliției armene. Potrivit acestuia, cetățeniilor li se impută „Neîndeplinirea unei cereri legale a poliției” din Codul de infracțiuni administrative din Armenia.

Acte de nesupunere civilă au avut loc și în Erevan, unde protestatarii au blocat multiple străzi. Forțele de ordine au făcut multiple rețineri, printre care și pe deputatul armean Artur Sargsian.

Protestele din Armenia au fost declanșate după ce Azerbaidjanul și Armenia au convenit, la 19 aprilie, să reconcilieze granița celor două țări în secțiunea nordică pe linia de la momentul prăbușirii URSS. La 23 aprilie, a început demarcarea frontierei în secțiunea nord-estică (pe partea armeană). La 24 mai, polițiștii de frontieră armeni și azeri au început să protejeze secțiunile de frontieră definite în timpul delimitării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM: prima poză – simbol, a doua – CNA

Lemn și bani, folosite ca mită? Cinci polițiști din Edineț cercetați pentru corupție. Unul reținut

Cinci polițiști din Edineț au fost percheziționați pe 30 iunie. Unul dintre ei, șeful Serviciului de Patrulare al Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Edineț, este suspectat că ar fi primit lunar mită sub formă de masă lemnoasă și bani. Alți patru polițiști din aceeași secție sunt cercetați pentru pretinderea unor sume ilicite de la șoferi. Un polițist a fost reținut, iar ceilalți sunt cercetați în stare de libertate. Informațiile au fost comunicate pe 1 iulie de reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA).

Reprezentanții CNA au anunțat că, împreună cu procurorii din Bălți, au desfășurat acțiuni în cadrul unei cauze penale care vizează fapte de corupție săvârșite de angajați ai Inspectoratului de Poliție Edineț. Potrivit instituției, cauza a fost inițiată pe baza bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunii de corupere pasivă, în care sunt vizate șeful și patru angajați ai Serviciului de Patrulare din Secția Securitate Publică.

„Conducătorul Serviciului ar fi pretins, acceptat și primit lunar de la o persoană fizică bunuri și mijloace bănești în scopul facilitării unor activități ilegale de comerț cu masă lemnoasă, fără aplicarea măsurilor legale prevăzute. Mai exact, acesta este bănuit că ar fi primit masă lemnoasă în cantitate de 90 metri steri și mijloace bănești în sumă totală de 46.800 lei, remise în patru tranșe, în diferite locații de pe teritoriul municipiului Edineț”, au comunicat reprezentanții CNA.

Potrivit instituției, alți patru angajați ai aceluiași serviciu sunt bănuiți că, în perioada aprilie-iunie 2025, ar fi pretins și primit sume ilicite de bani de la conducători auto, pentru a nu documenta contravențiile rutiere.

Pe 30 iunie au avut loc opt percheziții, atât la domiciliile persoanelor vizate, cât și în automobilele personale ale acestora. O persoană a fost reținută, iar alte patru sunt cercetate în stare de libertate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: