(VIDEO) Regina bezelelor în Europa: Cum o femeie din Chișinău, în concediu de maternitate, creează buchete de flori dulci

Acum mai bine de un an, Maria Dașcov din Chișinău, aflată în concediu de maternitate, a decis să-și descopere talentul în cofetărie și s-a dedicat floristicii cu bezea. Pentru a crea buchete unice, a investit într-un mixer special, un uscător pentru bezea, ustensile de cofetărie și elemente decorative. Fiecare buchet necesită aproximativ două zile de muncă, iar cele mai dificile etape sunt stabilizarea bezelei și modelarea manuală a fiecărei petale. În 2024, Maria a participat la un concurs european dedicat cofetarilor care lucrează cu bezea, unde a câștigat primul loc.
Corespondenta NewsMaker, Alexandra Mereuța, a avut ocazia să vadă cum se prepară bezeaua și să se convingă cât de delicioase sunt florile.

Cofetăreasa Maria Dașcov creează buchete delicate și comestibile. A descoperit pasiunea pentru „floristica din bezea” în concediul de maternitate, când a urmat cursuri de patiserie.

Primele lalele i-au reușit după o lună, iar florile modelate manual, cu duză specială, după două luni. „Am început să împărtășesc lucrările pe Instagram și treptat au început să apară comenzile”, spune Maria.

Atelierul ei este în propria bucătărie. A investit într-un mixer special, un uscător pentru bezea și zeci de pungi de patiserie, iar ingredientele folosite sunt exclusiv naturale.

Procesul începe cu un sirop din suc de mere, zahăr și agar-agar, la care se adaugă albușuri bătute spumă.

Stabilizarea bezelei este cea mai dificilă etapă. „Se stabilizează începând de la 12 ore, în funcție de umiditate și temperatură”, explică Maria.

Bezeaua conține 250-300 kcal la 100 de grame, datorită cantității reduse de zahăr. Poate fi consumată chiar și de cei care urmează o dietă.

Fiecare floare este realizată manual cu un poș de patiserie. „Cel mai apreciate sunt florile modelate manual”, spune cofetara.

În 2024, Maria a câștigat locul întâi la un concurs european și a primit titlul de „Șefa Bezelei”. „Este prima mea victorie. Voi participa din nou și sper să îmi păstrez titlul”.

Pe lângă pasiunea pentru patiserie, Maria este și mamă și soție, iar cel mai mare sprijin îl primește de la soț și fiica sa, Arișa.

Visează să își deschidă propria cofetărie-cafenea, unde să împărtășească acest meșteșug cu alți pasionați.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a juns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: