VIDEO Scandal la Aeroportul din Chișinău: Șor acuză presiuni asupra celor care au participat la congresul din Moscova. Reacția Poliției de Frontieră

Scandal la Aeroportul din Chișinău, în seara zilei de 22 aprilie. O femeie, potrivit imaginilor de pe online, s-a plâns că pasagerilor la sosire li s-au luat pașapoartele și la acel moment se aflau „deja de 3 ore” fără acestea. Fugarul Ilan Șor și un canal de Telegram din Găgăuzia au scris că pasagerii sunt participanții la evenimentul din data de 21 aprilie de la Moscova, unde s-a anunțat despre „crearea blocului politic Victorie”. Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor „moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare”. Prin urmare, potrivit instituției, s-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului. 

Scandal la Aeroport

„Ne-au luat pașapoartele, nu vor să ni le dea. Deja de 3 ore…”, a spus o femeie la Aeroportul din Chișinău în seara zilei de 22 aprilie, potrivit imaginilor video postate pe rețelele de socializare.

Portatul de Telegram Gagauzia24 a scris că persoanele care s-au reținut mai bine de 3 ore la Aeroport sunt participanții „opoziției moldovenești unificate” care se întorceau de la Moscova. Aceștia s-ar fi reținut din cauza unei erori de program. Totodată oamenii, potrivit sursei, au fost întrebați de ce au fost în Rusia și li s-ar fi cerut să scrie explicații.

„Ia-ți mâinele, pleacă de aici”, a strigat o femeie către forțele de ordine de la Aeroport, potrivit altor imagini video.

Declarațiile lui Șor, Parasca și Tauber

Fugarul Ilan Șor a scris pe rețelele de socializare că „mulți pasageri ai acestui zbor au participat la congresul Blocului politic „Victorie” de la Moscova”.

„Prieteni, autoritățile îi țin ilegal pe concetățenii noștri pe aeroportul din Chișinău, fără nici un motiv! Ce așa îngrozitor au făcut? Ei sunt „vinovați” de cea mai importantă crimă — conform versiunii Maiei Sandu: mulți pasageri ai acestui zbor au participat la congresul Blocului politic „Victorie” de la Moscova. Acum toți trebuie să completeze niște hârtii ridicole, și să aștepte până când li se va permite să ajungă la rudele și prietenii lor! Mai multe persoane s-au simțit rău, și au avut nevoie de ajutor medical”, a menționat Șor.

Iar lidera Partidului „Renaștere”, apropiat lui Șor, Natalia Parasca a declarat pentru TASS că după ce s-a întors la Chișinău, în seara zilei de 22 aprilie, „de la congresul opoziției moldovenești de la Moscova” ar fi fost audiată timp de două ore de Serviciul de Informații și Securitate după care a fost eliberată. Și deputata Marina Tauber a declarat în ajun pentru TASS că oamenii legii „opresc sub diferite pretexte, la aeroportul din Chișinău, participanții la congresul opoziției moldovenești de la Moscova” și că Natalia Parasca a fost audiată de SIS după vizita în Rusia.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate.

Actualizare: Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate au declarat pentru NewsMaker că instituția „culege și verifică informaţii de importanţă pentru securitatea Republicii Moldova, de asemenea, în cooperare, cu alte autorități publice întreprinde acțiuni în vederea stabilirii locului de aflare a persoanelor anunțate în căutare națională pentru comiterea infracțiunilor care subminează securitatea Republicii Moldova”.

„Totodată, în procesul realizării atribuțiilor de colectare de date despre amenințări la adresa Republicii Moldova, ofițerii Serviciului pot antrena, în condițiile prevăzute de legislație, în mod public sau secret, persoane, cu acordul acestora, în vederea oferirii suportului la asigurarea securității statului”, au comunicat reprezentanții Serviciului.

Reacția Poliției de Frontieră

Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat „în legătură cu situația creată, în seara zilei de 22 aprilie 2024, la Aeroportul Internațional Chișinău” că au fost desfășurate „acțiuni în conformitate cu atribuțiile de serviciu”.

„Potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. S-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului. La fel, rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Instituția de la frontieră a cerut pe 23 aprilie călătorilor să respecte prevederile legale și să coopereze cu autoritățile „pentru evitarea astfel de situații și a consecințelor legale ale unui comportament neadecvat”. „De asemenea, se solicită de a nu implica autoritățile în dispute politice și subliniem necesitatea respectării angajaților responsabili de securitate”, au comunicat reprezentanții instituției.

***

Menționăm, pe 21 aprilie, într-unul dintre hotelurile din Moscova a avut loc un eveniment al partidelor de opoziție afiliate fugarului Ilan Șor. Au fost prezenți: Ilan Șor, bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. De la Moscova, politicianul fugar Ilan Șor a anunțat „crearea blocului politic Victorie”. Detalii AICI.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacții după atacul SUA din Iran: UE cere revenirea la negocieri, Rusia – „încetarea agresiunii”

Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a cerut duminică „tuturor părţilor să facă un pas în spate” şi să revină la masa negocierilor, după atacurile forţelor americane asupra unor instalaţii nucleare iraniene, potrivit Agerpres. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”. Pe de altă parte, Rusia, țară aflată în război și un aliat al Iranului, a criticat atacurile. Ministerul rus de Externe a cerut „încetarea agresiunii și intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”.

„Cer tuturor părţilor să facă un pas în spate, să se întoarcă la masa negocierilor şi să evite orice escaladare”, a scris Kallas pe reţeaua X, adăugând că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare şi că miniştrii de externe ai UE vor discuta situaţia luni.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a cerut duminică Iranului „să revină la masa negocierilor” în urma atacurilor americane asupra siturilor nucleare ale Teheranului. „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”, a declarat Starmer pe reţeaua X, subliniind că „stabilitatea în regiune este o prioritate”.

„Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne volatilă, iar stabilitatea în regiune este o prioritate. Facem apel la Iran să revină la masa negocierilor şi să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt acestei crize”, a adăugat el.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat o reuniune de urgență la sediul organizației ONU din Viena, după loviturile americane asupra a trei situri nucleare din Iran, relatează AFP. Întrunirea urmează să aibă loc luni, 23 iunie.

Alianța Nord-Atlantică spune că urmărește îndeaproape situația din Iran, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că forțele SUA au atacat trei principale instalații nucleare ale țării, a declarat un oficial NATO.

Rusia cere „încetarea agresiunii

Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internațional care va avea „consecințe eterne”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit atacul din Iran un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace. Măsuri de securitate sporită sunt luate la New York și la Washington, dar și în Israel.

Ministerul de Externe al Rusiei, țară aflată în război după ce a atacat Ucraina, a criticat atacurile efectuate de SUA asupra unor obiective nucleare din Iran.

„Rusia condamnă categoric loviturile efectuate de SUA asupra mai multor obiective nucleare din Iran, acțiuni ce încalcă grav dreptul internațional și Carta ONU, indiferent de justificările aduse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Rusia s-a adresat către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze la cele întâmplate.

„Este necesar ca acțiunile confruntaționale ale SUA și Israelului să fie respinse în mod colectiv. Facem apel la încetarea agresiunii și la intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”, a transmis MAE rus într-o declarație oficială.

Cu o reacție a venit și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Trump, care a venit ca un președinte pacificator, a început un nou război pentru SUA”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de TASS.

Totodată, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, că va merge astăzi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Plecam în această după-amiază la Moscova şi mâine dimineaţă am o întâlnire cu preşedintele Putin. Rusia este un prieten al Iranului”, a declarat Araghchi jurnaliştilor, adăugând că discuţiile vor viza situaţia de securitate din regiune şi consecinţele atacurilor lansate de SUA.

China cere armistițiu

China a acuzat SUA că au încălcat dreptul internațional prin atacul aerian asupra Iranului și că au crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează The Guardian. Într-un comunicat publicat pe X, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut un armistițiu.

„China solicită părților implicate în conflict, în special Israelului, să ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil, să asigure siguranța civililor și să înceapă dialogul și negocierile. China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a uni eforturile, pentru a susține justiția și pentru a lucra la restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a mai transmis MAE chinez.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă, citat de presa română. Preşedintele american a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că nu a fost raportată nicio creștere a nivelurilor de radiații în urma loviturilor americane asupra celor trei amplasamente nucleare din Iran, relatează Reuters.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: