VIDEO Semnături pentru demiterea președintei Maia Sandu. Ilan Șor cere ajutorul deputaților PAS
Full Article 4 minutes read

VIDEO Semnături pentru demiterea președintei Maia Sandu. Ilan Șor cere ajutorul deputaților PAS

Partidul „ȘOR” va începe de luni, 13 decembrie, colectarea de semnături în favoarea demisiei președintei țării, Maia Sandu. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, deputatul Ilan Șor, care de trei ani nu a mai fost văzut în țară. Prin intermediul unei adresări video, acesta a îndemnat deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să susțină inițiativa.

Prin intermediul unei adresări live pe Facebook, Ilan Șor a anunțat că formațiunea sa demarează procedura de impeachment împotriva președintelui Maia Sandu. El a mai precizat că solicită organizarea unor alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate.

„Începând cu ziua de luni, Partidul „ȘOR” inițiază procedura de impeachment împotriva președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Înțeleg că mulți vor spune acum că nu ne ajung voturi în Parlament. Așa este. Dar mizez pe faptul că mulți deputați care au intrat în Parlament pe listele PAS, care au crezut în intenții sincere, care sunt oameni sinceri și de treabă, dar care astăzi au văzut genocidul împotriva propriului popor, vor analiza atent și se vor gândi bine cum trebuie de votat în numele cetățenilor și în numele salvării țării. Vom lansa, de asemenea, o amplă campanie de colectare de semnături pentru a cere demisia doamnei președinte”, a declarat Ilan Șor

Șor a mai adăugat că, în paralel, va fi demarată procedura de acordare a votului de încredere în Parlament și a îndemnat toate forțele politice parlamentare și extraparlamentare să susțină acest demers.

„Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, tot ce vă spun eu sunt lucruri evidente pe care le simțiți pe propria piele în fiecare zi. În fiecare zi, viața oamenilor devine din ce în ce mai grea. Dacă astăzi nu vom opri acest dezmăț, mâine ar putea fi prea târziu. V-au adus la limita sărăcii, v-au călcat în picioare opinia, v-au furat votul. Ce trebuie să se mai întâmple ca să vă convingeți că puterii actuale nu-i pasă deloc de interesul oamenilor de rând? Cred că este destul. Trebuie să ne oprim și să spunem STOP!”, a mai spus liderul Partidului „ȘOR”.

Reprezentanții administrației prezidențiale au menționat că nu comentează acțiunile lui Ilan Șor.

***

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Pe  20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută masura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea în căutare.

Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel. El s-a arătat gata să se întoarcă în țară, dacă mandatul de arest pe numele său va fi anulat. În urma alegerilor din 11 iulie 2021, Șor a obținut un nou mandat de parlamentar.

Potrivit art. 89 din Constituție, președintele Republcii Moldova poate fi suspendat din funcție în cazul săvîrşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Legii Supreme, președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntîrziat, la cunoștința președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: