Adevărul

VIDEO „Și după să spună că Şor face”. Consilierii raionali și localnicii din Orhei, nemulțumiți de intenția de a vinde sediul școlii internat

Școala internat din Orhei a fost scoasă la licitaţie printr-o decizie a consiliului raional, din care fac parte mulți consilierii ai fostului Partid „ȘOR”, declarat neconstituțional. Consilierii din opoziţie susţin că există riscul ca cei peste 36 de milioane de lei obţinuţi din vânzare să fie utilizaţi fraudulos în campania electorală, relatează TVR Moldova

Licitatia a fost aprobată în luna mai și sunt suspiciuni că s-a încălcat legea.

Prima încălcare a regulamentului şi legsilaţiei privind achiziţiile a fost lipsa unei consultări publice reale pentru că la Orhei nu se face nicio consultare publică reală. Efectiv există posibisibilitatea de a utiliza aceste resurse administrative în folosul şi pentru piarul unei formaţiuni politice sau în cazul de faţă a mai multor formaţiuni politice care se asociază acestui lider care patronează cumva din online oraşul Ohei şi Consiliul Raional”, a declarat consilierul independent Sergiu Aga.

Noi vedem o foarte mare grabă a lor, a consilierilor de la fostul Partid Şor de a vinde acest bun. Unul poate fi vorba de teren acolo pentru că urmăresc anumite interese şi vor să diminueze preţul ca să-l vândă mai ieftin apropiaţilor lor sau s-ar putea să vândă imobilul să i-a banii respectivi să se investească în campania electorală a lor şi apoi instanţa de judecată să dea câştiga de cauză Cancelariei de Stat şi Consiliul Raional să fie nevoiţi să întoracă aceşti 36 de milioane de lei care era suma iniţială”, a spus consilierul PAS Alexei Codreanu.

Vicepreşedintele raionului Orhei Victor Perțu respinge acuzaţiile și spune că oricum nimeni nu a vrut să cumpere clădirile și terenul scolii.

Clădirea este într-o stare deplorabilă, acoperişul este spart, iar pe zice trece degradează. Din acest considerent am hotărât să obţinem ceva venit din vânzarea bunurilor, având în vedere că nu avem altă ideie cum să le folosim”, a adăugat acesta.

Între timp, nici localnicii din Orhei nu sunt de acord cu vânzarea clădirii.

De vândut tot s-a vândut în ţara aceasta şi ce a mai rămas s„e străduie să vândă. Într-adevăr câţi bătrânei sunt care nu au nici adăpost şi nici ce mânca. Eu sunt de părere că ar trebui reprofilată, să se deschidă o casă pentru bătrânei. Partidul care conduce acest raion se strădui să vândă tot şi după să spună că domnul Şor face”, a spus un bărbat.

Precizăm că prețul de licitație al clădirilor și terenului este de peste 36 de milioane de lei. Şcoala a fost fondată în 1960 şi a funcționat până în 2015.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Notele la BAC după contestații – publicate: Rata de promovare, mai mare față de 2024

Rezultatele finale ale examenului național de bacalaureat 2025, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor, au fost publicate astăzi, 3 iulie. După evaluarea contestațiilor, numărul absolvenților promovați a crescut cu 58, iar rata generală de promovare a urcat la 72,68%, înregistrând o creștere față de anul precedent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în acest an au fost depuse 10.252 de contestații. Cele mai multe au fost la proba de examen limba și literatura română – 2.783, aceasta fiind și disciplina cu cel mai mare număr de candidați admiși. La limba engleză au fost depuse 2.064 de contestații, la geografie – 1.316 contestații, la istoria românilor și universală – 1.310 contestații, iar la matematică – 959. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 1.596 de note, ceea ce constituie 15,56% din numărul notelor contestate și 2,35% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat.

Numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 58 după examinarea contestațiilor și este egal cu 13.063. Totodată, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024.  

Media mediilor obținută de absolvenții din licee în sesiunea 2025 a înregistrat o ușoară creștere față de cea înregistrată în sesiunea 2024. Astfel, pentru candidații din licee, media mediilor la examenul național de bacalaureat 2025 este 7,46, comparativ cu 7,34 în 2024.

În perioada 14-21 iulie 2025 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de bacalaureat la data de 24 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 29 iulie 2025.

Amintim că rata de promovare înainte de contestații a fost de 72,36%, în creștere față de anul trecut. Peste 13.000 de candidați au promovat examenele, iar 73 dintre ei au obținut media 10.











Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: