Unul dintre reprezentanții participanților la protestul organizat de Partidul „ȘOR” în fața Procuraturii Generale a fost reținut și dus la inspectoratul de poliție pentru documentare. Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP) manifestanții au încercat, din nou, să blocheze accesul în instituția publică.
„Pentru acțiunile de astăzi cu intenții de destabilizare și blocarea intenționată a accesului în sediul Procuraturii Generale, contrar prevederilor Deciziei CSE, a fost reținut unul dintre reprezentanții participanților la întrunire și dus la Inspectoratul de poliție pentru documentare. Reamintim că dezordinile în masă sunt reglementate de art.285 din Codul Penal al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul IGP.
Totodată, IGP precizează că, în urma acțiunilor de destabilizare ale organizatorilor și participanților la întrunire, bunurile acestora au fost abandonate, fiind creată dezordine și insalubritate în adiacentul Procuraturii Generale.
„Dat fiind faptul că organizatorii au abandonat și neglijat bunurile și nu au asigurat înlăturarea acestora, solicităm Administrației Publice Locale, prin intermediul subdiviziunilor din subordine, să asigure curățenia și salubritatea în raza întrunirii și în adiacent”, se arată în declarația IGP.
NM precizează că are. 285 al Codului Penal al Republicii Moldova se referă la dezordini în masă și prevede că organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor, se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.
Același articol mai prevede că participarea activă la săvîrşirea acţiunilor prevăzute la alin.(1) se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani, iar chemările la nesupunere violentă activă cerinţelor legitime ale reprezentanţilor autorităţilor şi la dezordini în masă, precum şi la săvîrşirea actelor de violenţă împotriva persoanelor, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!