Un grup de deputați socialiști din Parlamentul de la Chișinău și parlamentari din Adunarea Populară a Găgăuziei de la a contestat, pe 25 octombrie, la Curtea Constituțională legea care prevedă că autonomia găgăuză va trebui să restituie impozite și taxe pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget, ci nu de la cel public național, așa cum se întâmpla până acum. Socialiștii consideră că legea ar „eroda” veniturile bugetului Găgăuziei și cer declararea acesteia drept neconstituțională.
După ce au înregistrat sesizarea privind legea rambursării TVA-ului de către Găgăuzia din bugetul propriu la Curtea Constituțională, un grup de deputați de la Chișinău și Comrat, în frunte cu Grigore Novac, a oferit mai multe detalii pe marginea contestației depuse.
„De ce am venit noi să ne adresăm către Înalta Curte… motivul este promulgarea recentă de către președintele Maia Sandu a legii care vine cumva să erodeze din veniturile bugetului regional al Găgăuziei. Solicitarea noastră de astăzi este să fie suspendată Legea nr. 285 din 5 octombrie din 2023 și, respectiv, efectuarea controlului constituționalității acestei legi. Considerăm că legea dată menirea, de fapt, să îndepărteze Găgăuzia de Chișinău pentru că nu a fost sub nici o formă discutată cu ei”, a declarat Novac.
Deputatul socialist a spus că legea respectivă nu face decât să „îngreuneze” dialogul care a fost stabilit între Parlament și Adunarea Populară a Găgăuziei.
„Eu în calitate de mebru al comisiei care vine să armonizeze legislația națională cu cea regională a Găgăuziei, adică comisia mixtă formată din deputații Parlamentului Republicii Moldova și deputații Adunării Populare a Găgăuziei, vreau să menționez că astfel de acțiuni nu fac decât să îndepărteze și să îngreuneze acest dialog care cu mare efort a fost făcut și cu mare greu s-au atins anumite ținte și noi credeam că avem puncte comune pe termen lung. Și Adunarea Populară a Găgăuziei a dat dovadă că poate să meargă în întâmpinare, să cedeze anumite chestiuni în vederea armonizării legislației, dar iată că acum prin astfel de acțiuni, cred eu, că procesul de discuții care urmează a fi, sub egida partenerilor externi, va fi unul și mai greu”, a spus acesta.
Grigore Novac a menționat că semnatarii sesizării speră ca legea să fie suspendată până la examinarea în fond a acesteia, pentru ca bugetului Găgăuziei să nu-i fie adus prejudicii.
„Sperăm ca în timpul cel mai apropiat efectul legii să fie cel puțin suspendat, astfel încât până la examinarea în fond a sesizării să nu fie adus un anumit prejudiciu în bugetul regional al Găgăuziei. Și sperăm ca Legea 285 să fie declarată neconstituțională, așa cum este și firesc să fie declarată”, a declarat el.
Precizăm că Maia Sandu a promulgat pe 20 octombrie legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal – proiectul căreia a fost elaborat și votat în două lecturi de Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda până în prezent. În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!