VIDEO Revoluție în Sri Lanka: Președintele fugar a anunțat că demisionează. Casa premierului, în flăcări
Full Article 2 minutes read

VIDEO Revoluție în Sri Lanka: Președintele fugar a anunțat că demisionează. Casa premierului, în flăcări

Președintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, a acceptat sâmbătă să demisioneze săptămâna viitoare, la câteva ore după ce fusese constrâns să fugă de la reședința sa, invadată de mulțimea de protestatari şi după manifestații uriașe la Colombo, provocate de criza catastrofală care afectează țara, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Pentru a asigura o tranziție pașnică, președintele a spus că va demisiona în 13 iulie”, a anunțat sâmbătă președintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică.

Doi apropiați ai președintelui demisionaseră fără să mai aștepte anunțul: șeful serviciului de presă, Sudewa Hettiarachchi, şi ministrul media, Bandula Gunawardana, acesta din urmă retrăgându-se şi de la conducerea partidului prezidențial.

Premierul Ranil Wickremesinghe convocase de urgență o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe, indicând că este dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune națională. Dar aceasta nu a fost suficient pentru a calma mânia manifestanților, care în cursul serii i-au asediat reședința, în absența lui, şi au incendiat-o, fără a răni pe nimeni.

Amintim că, mii de protestatari din capitala comercială a Sri Lankăi, Colombo, au luat cu asalt reședința oficială a președintelui sâmbătă, pe fondul a luni întregi de furie publică din ce în ce mai mare față de cea mai gravă criză economică a țării din ultimele șapte decenii.

Odinioară o țară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbușirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de COVID-19.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: