VIDEO Revoluție în Sri Lanka: Președintele fugar a anunțat că demisionează. Casa premierului, în flăcări

Președintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, a acceptat sâmbătă să demisioneze săptămâna viitoare, la câteva ore după ce fusese constrâns să fugă de la reședința sa, invadată de mulțimea de protestatari şi după manifestații uriașe la Colombo, provocate de criza catastrofală care afectează țara, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Pentru a asigura o tranziție pașnică, președintele a spus că va demisiona în 13 iulie”, a anunțat sâmbătă președintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică.

Doi apropiați ai președintelui demisionaseră fără să mai aștepte anunțul: șeful serviciului de presă, Sudewa Hettiarachchi, şi ministrul media, Bandula Gunawardana, acesta din urmă retrăgându-se şi de la conducerea partidului prezidențial.

Premierul Ranil Wickremesinghe convocase de urgență o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe, indicând că este dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune națională. Dar aceasta nu a fost suficient pentru a calma mânia manifestanților, care în cursul serii i-au asediat reședința, în absența lui, şi au incendiat-o, fără a răni pe nimeni.

Amintim că, mii de protestatari din capitala comercială a Sri Lankăi, Colombo, au luat cu asalt reședința oficială a președintelui sâmbătă, pe fondul a luni întregi de furie publică din ce în ce mai mare față de cea mai gravă criză economică a țării din ultimele șapte decenii.

Odinioară o țară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbușirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de COVID-19.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: