Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, este de părere că procurorii nu trebuie să desfășoare măsuri speciale de investigație și că „nu este bine să combini două funcții sub același acoperiș”. „Intri în conflict”, a menționat parlamentara. Precizările au fost făcute de deputată în contextul declarațiilor șefei Procuraturii Anticorupție. Cea din urmă a cerut parlamentarilor să-i permită instituției, la conducerea căreia se află, efectuarea măsurilor speciale de investigație, cum ar fi interceptarea telefoanelor și înregistrarea persoanelor cu ajutorul camerelor sau microfoanelor.
La emisiunea Rezoomat de la RliveTV, Stamate a fost întrebată cum comentează solicitările Veronicăi Dragalin, ca procurorii să fileze, să urmărească.
„Din punctul meu de vedere, procurorii nu trebuie să desfășoare măsuri speciale de investigație. Aici este o diferență foarte clară între roluri. Deci, organul de investigație desfășoară măsuri speciale de investigație. Rolul procurorului este de a verifica legalitatea desfășurării măsurilor. În cazul în care procurorul face și – și, atunci întrebarea mea este: cine verifică legalitatea? Sunt uneori anumite situații când nu este bine să combini două funcții sub același acoperiș, fiindcă intri în conflict sau în faptul că nu verifică nimeni dacă s-a făcut corect sau nu la etapa urmăririi penale. Fiindcă da, la etapa judiciară evident că judecătorul va verifica dacă de exemplu o anumită probă a fost colectată legal, dacă au fost respectate toate normele pentru colectarea și prezentarea probei respective și atunci ea poate fi anulată, în cazul în care nu au fost respectate. Deci, eu cred că aici este mai bine de ținut aceste aspecte separate”, a menționat Stamate.
Potrivit deputatei, „ceea ce trebuie să aibă Procuratura Anticorupție este să aibă capacitatea umană necesară pentru a exercita urmărirea penală pe dosarele care sunt date în competența ei de sine stătător”.
Veronica Dragalin vrea ca Procuraturii Anticorupție (PA) să i se permită efectuarea măsurilor speciale de investigație, cum ar fi interceptarea telefoanelor și înregistrarea persoanelor cu ajutorul camerelor sau microfoanelor. Potrivit șefei PA, la moment legea nu-i permite instituției să efectueze acest lucru, însă doar așa pot fi acumulate „suficiente probe pentru a atrage la răspundere pe cei care comit infracțiuni de corupție”. Declarațiile au fost făcute de șefa PA, pe 1 august – la un an de activitatea în fruntea instituției.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!