VIDEO Susținătorii Marinei Tauber au pichetat sediile judecătoriilor din Bălți
Full Article 3 minutes read

VIDEO Susținătorii Marinei Tauber au pichetat sediile judecătoriilor din Bălți

Câteva zeci de membri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR” au protestat, în dimineața de 19 ianuarie, în fața sediilor Curții Supreme de Justiție, a Judecătoriei Bălți și a Curții de Apel din Bălți. Aceștia au scandat slogane precum „Justiția de buzunar ne-a lăsat fără primar”, „Bălțenii nu iartă trădătorii” „Jos justiția vândută!”, „Bălțenii, victime ale injustiției PAS!” și au solicitat demisia magistraților care au dat curs solicitării CEC, privind excluderea Marinei Tauber din cursa pentru funcția de primar al mun. Bălți. La demonstrație a participat și deputata care a ratat ocazia de a deveni edil.

„Acești judecători corupți și vânduți s-au luat de ceea ce au mai scump oamenii într-o societate democratică: dreptul de a alege și vor plăti pentru nedreptatea pe care le-au făcut-o bălțenilor!”, a declarat consilierul municipal Chișinău, Serghei Burgudji, care a protestat în fața Curții Supreme de Justiție.

La protestele de la Bălți a participat și deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber.

„Noi suntem puternici și suntem în măsură să luptăm. Dar există oameni care nu se pot apăra și care riscă să ajungă pe mâna acestor judecători vânduți și fără scrupule. Acești judecători trebuie să-și dea demisia. Ar fi singura lor decizie corectă. Mai există o soluție – să recunoască public că acea decizie a fost luată sub presiune. Poate în așa caz, bălțenii îi vor ierta”, a declarat Marina Tauber.

Amintim că Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală de la Bălți în noaptea dinspre 4 și 5 decembrie 2021, cu o oră înaintea de începerea celui de-al doilea tur de scrutin. Procesul intentat de CEC împotriva candidatului Partidului „ȘOR” a început vineri noaptea și a trecut prin toate instanțele în mai puțin de 24 de ore. Judecătorii care au emis decizii sunt Natalia Costaș, care a pronunțat sentința în primă instanță, Ion Talpa, președintele Curții de Apel Bălți, care a coordonat procedura în instanța de apel, precum și magistrații care au participat nemijlocit la ședință, Dumitru Corolevschi, Stela Procopciuc și Diana Stănilă. La Curtea Supremă de Justiție, cauza a fost judecată de Maria Ghervas, Nina Vascan și Victor Burduh.

Pe de altă parte, avocații lui Tauber au semnalat încălcări de procedură și consideră că decizia a anula înregistrarea candidatului Partidului „ȘOR” este ilegală și arbitrară și a fost luată sub influența factorului politic.

Solicitarea privind excluderea deputatei Partidului „ȘOR”, care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale noi din Bălți, a venit din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate. În urma unor audieri, membrul CEC, Pavel Postica, a constatat că cifra minimă de cheltuieli care nu a fost declarată către autoritatea centrală de către candidatul Partidului Șor a fost de 34 260 mii de lei. Mai mult, s-a constatat să s-ar fi cheltuit circa 152 de mii de lei, bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: