VIDEO „Trebuia să semnez declarații compuse de avocații lui Platon”. Notarul lui Plahotniuc acuză că este amenințată și supusă presiunilor
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Trebuia să semnez declarații compuse de avocații lui Platon”. Notarul lui Plahotniuc acuză că este amenințată și supusă presiunilor

Notarul Olga Bondarciuc, cunoscută pentru faptul că a legalizat mai multe contracte în care sunt vizate companii și persoane din anturajului ex-președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc, susține că viața sa este în pericol. Într-o înregistrare video publicată pe 2 iunie pe pagina sa de Facebook, aceasta se adresează președintelui Igor Dodon și procurorului general și îi anunță că asupra sa sunt exercitate presiuni din partea avocaților lui Veaceslav Platon.

Bondarciuc susține că a decis să înregistreze un video pentru ca „să nu fie distorsionată informația despre anumite evenimente”.

„Acum câteva luni, Nicolae Curtoglo m-a contactat și a insistat să ne întâlnim… Mi-a spus că s-a schimbat conducerea țării, că în curând totul va fi altfel și Slava (Veaceslav Platon, NM) va ieși din închisoare, era vorba despre Platon. Avocații lui vor pregăti un document pe care eu va trebui să îl semnez, în document va scrie că toate acțiunile pe care le-am făcut au fost făcute sub dictarea lui Plahotniuc și Șor, împotriva intereselor lui Platon, ceea ce nu este adevărat. Trebuia să semnez o declarație compusă de avocații lui Platon, iar dacă nu voi face asta, potrivit lui Curtoglo, Platon mă va distruge”, susține notarul.

Olga Bondarciuc a mai spus că Curtoglo a vorbit despre firma Zenit, în legătură cu care notarul ar fi autentificat o traducere din rusă în română. Documentele, potrivit lui Bondarciuc, au fost aduse în oficiu de către juristul lui Platon, iar acest lucru le-ar putea confirma orice expertiză. Olga Bondarciuc mai spune că se teme pentru siguranța sa și a familiei sale.

„Acele declarații pe care au încercat să mi le ia avocații lui Platon, nu cred că au fost coordonate cu organele superioare de anchetă și nu cred că procurorul general ar fi putut face așa ceva”, a declarat Bondarciuc. Aceasta a cerut președintelui țării și procurorului general să adopte măsurile necesare.

Într-un comentariu pentru NM, Ion Crețu, avocatul lui Veaceslav Platon, a declarat că Olga Bondarciuc încearcă să îl descrediteze pe Veaceslav Platon și pe avocații săi, după scurgerea în presă a înregistrării video din timpul audierilor lui Platon de la Procuratura Generală.

„Când au scurs acel video au vrut să îl descrediteze pe procurorul general, acum s-au apucat de avocații lui Platon. Olga Bondarciuc continuă să lucreze pentru Plahotniuc și Șor. Este parte din organizația lui Plahotniuc și continuă să îi protejeze interesele. 90% dintre documentele privind furtul miliardului au fost făcute prin intermediul ei. Fără participarea ei, furtul miliardului nu ar fi fost posibil. Este condusă în continuare de Plahotniuc și Șor, ei i-au spus să înregistreze acel video”, a declarat Crețu.

Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Generale au menționat că nu au primit niciun demers din partea Olgăi Bondarciuc și nu pot oferi niciun comentariu.

Anterior, NM a scris că pe numele lui Bondarciuc a fost inițiat un dosar penal pentru fals în acte. Din documentul obținut de NM rezultă că urmărirea penală trebuia să se încheie pe 4 februarie 2020, însă potrivit surselor NM, termenul  a fost prelungit de câteva ori.

Dosarul în care este vizată Olga Bondarciuc este gestionat de Centrul Național Anticorupție.

Nicolae Curtoglo, pe care l-a menționat Bondarciuc, a figurat în mai multe investigații jurnalistice. Portalul anticoruptie.md a scris că acesta a reprezentat compania  «Alfa-Engineering», care a privatizat Hotelul Național.

Curtoglo a fost, de asemenea, membru al Consiliului de administrație al Moldinconbank. În 2009, șeful de atunci al CNA, Viorel Chetraru, l-a menționat pe Nicolae Curtoglo în lista celor care au participat la monopolizarea pieței cărnii din țară. Acesta figura alături de Vladimir Soroca, Vitalii Burlacu și Serghei Iaralov.

Обращаюсь к Президенту и Генеральному Прокурору Республики Молдова! Я подвергаюсь преследованию со стороны граждан Куртогло и Платон ! Прошу вас, защитить мою семью!

Gepostet von Olga Bondarciuk am Dienstag, 2. Juni 2020

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: