VIDEO „Trebuie evaluați la sânge”. Judecătorii îi cer lui Igor Grosu să își ceară scuze după ce a criticat o hotărâre a magistraților
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Trebuie evaluați la sânge”. Judecătorii îi cer lui Igor Grosu să își ceară scuze după ce a criticat o hotărâre a magistraților

Asociația  Judecătorilor  din  Republica  Moldova a venit cu o reacție, după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău, care au anulat pe 12 decembrie excluderea Partidului „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor din alegeri, să fie „evaluați la sânge”. Judecătorii au dezaprobat public declarațiile și i-au cerut speakerului să-și ceară scuze publice.

„Comentariile sale (nr. red: Igor Grosu), care pun sub semnul întrebării integritatea Curții de Apel și a  întregului sistem judiciar, sunt considerate neadecvate și pot avea un impact negativ  asupra principiilor de bază ale statului de drept și independenței judiciare. (…) Solicităm domnului Grosu să revizuiască declarațiile sale și să ofere scuze  publice pentru acuzațiile aduse și limbajul utilizat”, se arată în reacția emisă de Asociația Judecătorilor din Moldova.

Judecătorii spun că vor  informa ambasadele și organizațiile internaționale despre situația creată.

Amintim că Curtea de Apel Chișinău a anulat, pe 12 decembrie, decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind excluderea candidaților Partidului „Șansă” din alegerile locale generale din noiembrie (Detalii – AICI).  Liderul „Șansă”, Alexei Lungu, a calificat atunci decizia instanței ca fiind o „victorie”. De cealaltă parte, consilierul premierului, Daniel Vodă, a declarat că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească, pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminal-organizate” (Detalii – AICI).

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, la rândul său, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” din 12 decembrie, de la TVR, că deciziile „prin care grupările criminale organizate sunt favorizate, sunt un semnal foarte prost pentru societate”. Oficialul nu a exclus că, după decizie, următoarele pe lista evaluării externe s-ar putea regăsi Curțile de Apel.

„Urmează să vedem motivarea acestei decizii, iar cei care dau curs la astfel de solicitări ale grupărilor criminale organizate trebuie să fie cunoscuți și evaluați la sânge. Sistemul trebuie curățat de cei care încă mai speră că acești bandiți vor reveni înapoi”, a declarat Igor Grosu.

Mai târziu, pe 13 decembrie, în debutul ședinței Guvernului, premierul Dorin Recean a numit public numele celor trei magistrate de la Curtea de Apel care au luat decizia de a anula hotărârea CSE și a îndemnat cetățenii „să le rețină”. Detalii – AICI. Mai târziu, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii au publicat declarații în care au criticat afirmațiile premierului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: