Zeci de hectare de floarea soarelui au fost afectate de lăcuste în raionul Sîngerei. Imaginile par desprinse din profețiile biblice. În doar câteva zile, roiurile de insecte au invadat masiv un lan de floarea soarelui și unul de porumb. Fermierii sunt disperați și cer ajutorul autorităților. Specialiștii ANSA urmează să stabilească de unde au apărut insectele și ce măsuri să întreprindă pentru a stopa răspândirea lor, scrie TVN.
„Noi mergem și ei sar, iaca aici trebuie de lucrat urgent, iaca situația.”
Serghei Marandiuc din satul Trifănești, raionul Sîngerei gestionează peste 1000 de hectare de teren agricol pe care cultivă cereale. Agricultorul spune că acum câteva zile și-a găsit un lan de floarea soarelui, cu o suprafață de 50 de hectare invadat de lăcuste.
„Joi data de 6 am depistat la amiază, am depistat un focar de infestare cu lăcuste. În cantitate foarte mare, care noi în zona noastră nici în istorie nu am văzut așa ceva. Lăcuste eu văd prima dată, eu după specialitate sunt agronom, mă ocup cu întrebările agronomice, dar eu încă nu am întâlnit așa ceva, nu am experiență cum de lucrat cu problema dată”, a declarat agricultorul Serghei Marandiuc.
Potrivit fermierului pierderile nu vor fi mari, deoarece a depistat la timp invazia și a reușit să facă dezinsecție.
„Să înțelegeți că o zi înainte de când am depistat era totul curat, posibil că aceasta este o migrațiune, posibil că undeva alături este focar”, a adăugat el.
Lăcustele au invadat și lanurile cu porumb a lui Iurie Urzică. Fermierul spune că e pentru prima dată când se ciocnește cu o astfel de problemă. Deși deocamdată porumbul nu a fost afectat, acesta zice că dacă nu vor fi întreprinse măsuri insectele vor trece de la plantele cu frunza lată la plantațiile cu porumb.
„Deci la noi porumbul până la moment nu este afectat, noi am prelucrat în noapte cu insecticide sistemice masivele de porumb. Până anul acesta eu nu am avut niciodată careva întrebări cu lăcustă care să mănânce într-un așa mod și să aducă pagube”, a spus agricultorul Iurie Urzică.
Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, deocamdată nu se știe de unde au venit insectele. Dăunătorii au reușit să atace terenurile agricole și reprezintă o amenințare.
„S-a depistat un focar MUSCA de lăcuste în raionul Sîngerei. Într-un câmp de floarea soarelui marginal și pe un câmp de porumb. S-a monitorizat situația, s-au dat indicații ce trebuie să facă. Agenții economici din raion au fost preveniți, anunțați. Primăriile s-au anunțat prin aviz, printr-o scrisoare de la direcția noastră”, a precizat inspectorul principal la Direcția Siguranța Alimentelor Sîngerei, Mariana Guzun.
Pentru a preveni răspândirea masivă a lăcustelor, specialiștii au început deja explorarea zonelor. O atenție deosebită este acordată lanurilor de floarea soarelui, soia și porumb, deoarece în cazul răspândirii dăunătorilor, anume acestea ar suferi cel mai mult de la invazia insectelor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!