Facebook/Renato Usatii-Ренато Усатый

(VIDEO) Usatîi a venit cu căruciorul la CEC: „Am adus 27 300 de semnături strânse din toată țara”

Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, a depus la Comisia Electorală Centrală listele cu semnăturile necesare pentru a fi înscris în cursa electorală pentru Președinția Republicii Moldova. Grupul de inițiativă a reușit să adune mai mult de 27.300 de semnături.

Renato Usatîi s-a prezentat la Comisia Electorală Centrală pe 12 septembrie, cu un cărucior pe care a adus două cutii cu semnăturile necesare înregistrării în cursa prezidențială. Înainte să depună actele necesare la CEC, Renato Usatîi a mulțumit celor care și-au depus semnăturile în susținerea sa la funcția de președinte.

„Eu vreau încă o dată să mulțumesc fiecărui cetățean din fiecare municipiu, oraș, sat, comună, care a semnat în susținerea mea și întregii echipe din țară care a muncit pentru colectarea semnăturilor. Avem 27.300 de semnături, dar, conform legii, noi avem dreptul să depunem doar 25.000, însă le vom depune pe toate”, spune Usatîi.

***

Candidatul la alegerile prezidențiale trebuie să adune între 15.000 și 25.000 de semnături de susținere de la cetățenii cu drept de vot, termenul limită fiind 20 septembrie.

Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, a fost primul candidat înregistrat oficial de CEC, pe 2 septembrie, pentru scrutinul prezidențial din 20 octombrie.

CEC a aprobat formarea a 12 grupuri de inițiativă pentru alegerile din această toamnă.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Campania electorală în Republica Moldova va începe pe 20 septembrie 2024. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Alternativa” contestă numirea judecătorilor constituționali: „Se încearcă promovarea unor persoane apropiate politic”

Blocul Alternativa a contestat la Curtea Constituțională (CC) prevederile legale, care permit numirea judecătorilor Curții Constituționale pentru două mandate consecutive, fără concurs. O sesizare în acest sens a fost depusă de către deputatul neafiliat Gaik Vartanean împreună cu colegii din Blocul „Alternativa”.

„Considerăm că aceste modificări au fost operate cu scopul de a facilita numirea în această funcție a unor persoane apropiate politic — inclusiv din conducerea partidului de guvernământ, PAS. Legalitatea acestor modificări urmează a fi verificată”, susține Alternativa.

O altă sesizare vizează activitatea Consiliului pe lângă Agenția de Investiții și urmărește verificarea constituționalității prevederilor care ar permite închiderea unor instituții media.

„Solicităm Curții să verifice dacă aceste practici respectă sau încalcă prevederile Constituției Republicii Moldova”, a declarat Vartanean.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Pe 19 iunie, CSM a anunțat că un singur candidat s-a înscris la concursul pe care l-a organizat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. În nota informativă publicată, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

Tot pe 19 iunie, premierul Dorin Recean a anunțat că Domnica Manole și Sergiu Litvinenco sunt candidaturile Guvernului pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională. Decizia va fi luată la următoarea ședință a Guvernului.

După Guvern, și Parlamentul și-a anunțat candidații pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională (CC), propunându-i pe actualii membri ai Curții – Liuba Șova și Nicolae Roșca. Potrivit șefului legislativului, Igor Grosu, cei doi întrunesc competențele profesionale necesare pentru a asigura un nou mandat în cadrul instituției.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: