VIDEO Vizită inopinată la Centrul COVID de la Moldexpo. Nemerenco: „În prezent, activitatea centrului este maximal conservată”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Vizită inopinată la Centrul COVID de la Moldexpo. Nemerenco: „În prezent, activitatea centrului este maximal conservată”

În prezent, Centrul COVID de la Moldexpo este conservat, fiind păstrată doar funcția de triere. Precizarea a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc pe 12 ianuarie. Oficialul a subliniat că Centrul COVID va fi reactivat doar în cazul în care în spitalele din țară vor fi insuficiente paturi pentru pacienți.

Ministrul Sănătății a precizat că blocul de tratament din cadrul Centrului COVID de la Moldexpo este închis.

„În blocul de triere sunt pacienți care sunt transportați de serviciul de ambulanță. Pentru cazurile în care avem doar suspecție de COVID. Centrul a fost creat cu acest scop – trierea pacienților pentru o perioadă scurtă. (…) Pentru moment, activitatea centrului este maximal conservată și acordă doar servicii de triere pacienților cu suspecție de COVID-19 până la realizarea unui test PCR”, a precizat Nemerenco.

Ministrul Sănătății a mai spus că, pe 11 ianuarie, secretarul de stat Ion Prisăcaru a vizitat Centrul COVID.

„Împreună cu dl profesor reanimatolor Cojocaru au identificat că în centru se aflau doar opt pacienți, dintre care unul extrem de grav, care a fost transferat imediat la Spitalul Clinic Republican, în secția reanimare. Pacienții se aflau doar pe parcursul unei zile, cu scop de triere. Noi am identificat suficiente paturi în spitalele republicane, care ar putea să preia această funcție de triere. Deoarece în perioada de respiro după valul 4 am fortificat capacitățile unor unități spitalicești”, a mai spus Nemerenco.

Oficialul nu a oferit alte detalii despre această decizie, însă a precizat: „Ministerul Sănătății va opta întotdeauna pentru condiții mai bune și mai sigure de spitalizare a pacienților în spații conforme în raport cu unele temporare, adaptate. Centrul COVID va fi reactivat, prin decizia Ministerului, doar dacă nu ne vom descurca cu fondul planificat de paturi”.

Centrul COVID de la Moldexpo a fost deschis în primăvara anului 2020. Anterior, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că medicii activau în condiții „departe de orice standarde”, iar pacienții erau tratați în condiții necorespunzătoare. Nemerenco a menționat și despre riscul care persista din cauza buteliilor de oxigen și care ar fi putut provoca o explozie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: