Candidata democraților la prezidențiale din Statele Unite ale Americii, Kamala Harris a promis, joi, 22 august, un sprijin puternic pentru Ucraina și NATO dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. În cadrul primului său discurs ca și candidată, susținut la Convenția Democrată din Chicago, Harris a subliniat acest angajament. Potrivit Associated Press, ea și-a anunțat oficial candidatura din partea Partidului Democrat.
Într-un discurs concis de 35 de minute, Harris a fost clară și sobră, afirmând că sprijinul pentru Ucraina și aliații NATO va fi deplin. „Voi fi ferm alături de Ucraina și de aliații noștri NATO„, a declarat ea.
Harris a criticat, de asemenea, poziția fostului președinte Donald Trump, care ar amenința retragerea din NATO și ar considera că Rusia poate acționa după bunul plac.
Ea a precizat că l-a avertizat pe Vladimir Zelenski despre invazia rusă cu cinci zile înainte ca aceasta să înceapă, în februarie 2022, și a subliniat rolul său în coordonarea răspunsului diplomatic al SUA, unind peste 50 de națiuni împotriva agresiunii lui Putin.
În discursul său, Harris a abordat de asemenea și criza din Orientul Mijlociu, subliniind că susține dreptul palestinienilor la libertate și autodeterminare. De asemenea, a reiterat că „Hamas este o organizație teroristă” și a reafirmat sprijinul pentru apărarea Israelului, subliniind importanța prevenirii unor noi orori cauzate de Hamas, similar celor din 7 octombrie. Sala a reacționat cu entuziasm la aceste afirmații.
De asemenea, Kamala Harris a amintit, în discursul său, că părinții ei au fost imigranți: mama, din India și tatăl, din Jamaica. Ea a folosit citatele mamei sale: „Nu te văicări, fă ceva!” și „Nu lăsa niciodată pe nimeni să-ți spună cine ești. Arată cine ești”.
Harris a împărtășit cum a depășit divorțul părinților și cum a fost inspirată să devină avocat, admirând marii profesioniști din tribunale, ajungând ulterior și procuror.
Cine este Kamala Harris
Kamala Devi Harris s-a născut în Oakland din California, pe 20 octombrie 1964. Părinții ei sunt Shamala Gopalan – născută în India, și imigrantul jamaican Donald Harris. Ambii erau activiști în susținerea drepturilor egale, participând constant la mitinguri. Părinții lui Harris au divorțat când ea avea șapte ani. Mama ei a crescut-o atât pe ea, cât și pe sora ei mai mică.
În 1990, Kamala Harris a susținut examenul de calificare în avocatură. Ulterior, ea a decis să se alăture biroului procurorului districtual al comitatului Alameda din Oakland. În 2003, ea a câștigat alegerile pentru funcția de procuror district din San Francisco, primind 56,5% din voturi, devenind prima femeie afro-americană care a ocupat această funcție. În 2010, Harris a candidat pentru funcția de procuror general în California. În cele din urmă a obținut funcția.
În 2004, Harris a fost primul oficial din California care a susținut public candidatura lui Barack Obama la funcția senator. Prietenia care a început atunci continuă și astăzi, potrivit sursei.
În 2016, Harris a câștigat alegerile și a preluat scaunul de senator în California. În toamna lui 2019, Harris și-a anunțat participarea la campania prezidențială din partea Partidului Democrat. În decembrie 2019, Harris și-a anunțat retragerea din cursă. Principalul motiv, potrivit analiștilor, a fost ratingurile scăzute și lipsa unor donații suficiente pentru campanie.
***
Pe 5 noiembrie 2024, în Statele Unite ale Americii vor avea loc alegerile prezidențiale, marcând cea de-a 60-a alegere prezidențială din istoria țării. Votanții vor alege un președinte și un vicepreședinte pentru următorii patru ani. Deși Joe Biden, actualul președinte Democrat, a candidat inițial pentru un nou mandat, a decis să se retragă după ce mai mulți colegi de partid i-au sugerat acest lucru. Kamala Harris, actuala vicepreședintă, este favorita multor membri ai Partidului Democrat. Fostul președinte, Donald Trump, reprezentant al Partidului Republican, concurează pentru a obține un al doilea mandat.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!