VIDEO Zaharova o apără pe Evghenia Guțul: „Chișinăul este obligat să respecte alegerea locuitorilor autonomiei”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Zaharova o apără pe Evghenia Guțul: „Chișinăul este obligat să respecte alegerea locuitorilor autonomiei”

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat alegerile desfășurate pe 14 mai în UTA Găgăuzia. În cadrul declarațiilor, aceasta s-a întreba – „ce limbă ar trebui să vorbească locuitorii Găgăuziei”, „dacă în Moldova a fost anulat însuși cuvântul Moldova”, și a mai spus că „autoritățile sunt obligate să respecte alegerea locuitorilor autonomiei”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 17 mai.

„Federația Rusă respectă alegerea poporului găgăuz. Rusia are o cooperarea bilaterală strânsă cu UTA Găgăuzia datorită domeniului cultural, social și economic. Sperăm că noul bașcan va continua să investească în relația cu Rusia. Noi, confirmăm că suntem gata să dezvoltăm relațiile cu UTA Găgăuzia. Din păcate, la fel ca și în primul tur al scrutinului, observatorii din Rusia nu au fost acreditați pentrua monitoriza alegerile Guvernatorului. Chișinăul s-a arătat dezamăgit de alegerea „rusafobă și neoliberală” a găgăuzilor. Ei îndeamnă ca rezultatele alegerilor să fie anulate, derusificare și românizarea autonomiei. În Moldova încă nu a fost anulat cuvântul „Moldova”. Sandu susține că rezultatele scrutinului se datorează faptului că în regiune se vorbește limba rusă. Da în ce limbă trebuie să vorbească? Limba română? Cea care a înlocuit limba moldovenească datorită faptului că președinta are pașaport român și își face interesele într-un alt stat suveran? Autoritățile de la Chișinău sunt obligate să respecte alegerea poporului găgăuz, care au spus clar „nu” ruperii relației cu Rusia”, a declarat Zaharova.

Amintim că turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a fost câștigat de către Evghenia Guțul, candidata Partidului „ȘOR”, necunoscută până acum publicului larg. Potrivit presei locale, Guțul are 37 de ani și din iunie 2018 a lucrat în calitate de „consilier” la Partidul „ȘOR”. Peste o lună a fost angajată secretară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: