Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
—Canal exclusiv în limba rusă la televiziunea publică
—Explozie de drăgălășenie la zoo: noii pui fac senzație printre vizitatori
—Membu al partidului Șansă. trimis în judecată
—Moldova premiată pentru găzduirea refugiaților ucraineni
—Chișinău – capitala dezvoltării durabile: primul summit despre tranziția verde
— Achiziție istorică: pian nou, de 5 mln de lei, pe scena sălii cu orgă
— Testare națională pe calculator, în 80 de școli
— Spectacol pe cer: luna sângerie din 14 martie, vizibilă și în Moldova
— Cod galben de vânt puternic în toată Moldova
— Socialiștii nu vor banii de la UE, Grosu: „Dodon, trădător de țară”
— Ucraina, gata să înceteze focul, dar așteaptă decizia Rusiei
— Ce cadouri nu le sunt pe plac chișinăuienilor?
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.
(VIDEO)Va fi lansat un nou post TV în limba rusă, Reducerea consumului de gaze cu 75%, Cod Galben de vânt
- |
Abonați-vă la NM Espresso
Știri similare
Rujeolă, meningită și toxiinfecții alimentare: bilanț îngrijorător săptămâna trecută în Chișinău
Săptămâna trecută, în municipiul Chișinău au fost înregistrate șase cazuri suspecte de rujeolă, dintre care cinci au fost deja confirmate. A fost raportat și un caz suspect de meningită meningococică. Totodată, s-a constatat o creștere a cazurilor de toxiinfecții alimentare, pe fondul temperaturilor ridicate. Informațiile au fost prezentate pe 7 iulie de șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.
„În partea de rujeolă, din păcate încă suntem într-o perioadă în care se raportează cazuri de îmbolnăviri. În săptămâna de raportare s-au atestat 6 cazuri suspecte, dintre care la 5 deja am primit informații că au fost confirmate. Un caz încă urmează să fie confirmat prin analize de laborator”, a comunicat șeful-adjunct al Direcției.
Bolocan a adăugat că „un lucru destul de îngrijorător este că a fost raportat și un caz suspect la meningită meningococică”. „Cazul este sub supraveghere pentru a efectua în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii”, a menționat el.
Șeful-adjunct al Direcției a mai spus că, „în ceea ce privește situația altor patologii, în special în perioada respectivă, se atestă o creștere naturală la boli diareice acute”. „Pe această cale atenționăm populația să fie atentă, deoarece temperaturile ridicate duc la o alterare mai rapidă a alimentelor și tocmai din această cauză trebuie să consume alimente păstrate în mod corespunzător”, a declarat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.
***
Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății menționau că rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul. Potrivit Ministerului, copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.
În contextul bolii meningococice, reprezentanții Ministerului Sănătății declarau anterior că aceasta este o infecție bacteriană gravă provocată de bacteria Neisseria meningitidis. Acest tip de bacterie poate cauza boli grave, de exemplu meningită (inflamarea membranelor care învelesc creierul și măduva spinării) și infecție sangvină (septicemie). Majoritatea persoanelor cu meningită își revin complet, însă în unele cazuri meningita poate provoca efecte pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului, pierderea vederii, convulsii, probleme de memorie, probleme de echilibru și coordonare. Boala este fatală în aproximativ 10-20% dintre cazuri. Infecția meningococică se transmite aerian prin picături și, uneori, prin obiecte recent contaminate. Transmiterea este favorizată de condiţiile de aglomerare sau de contactul îndelungat cu sursa bolii. În contextul bolii, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau în februarie 2025 despre inițierea procedurii de achiziționare a unui lot de vaccin contra infecției meningococice.