Vieți luate de Covid: două femei de 52 și 75 de ani au murit. Numărul de îmbolnăviri a crescut cu aproape 25%
Full Article 2 minutes read

Vieți luate de Covid: două femei de 52 și 75 de ani au murit. Numărul de îmbolnăviri a crescut cu aproape 25%

Săptămâna trecută, în perioada 6-12 noiembrie, au murit două femei în urma infecției cu COVID-19. Acestea erau cu vârste de 52 și, respectiv, 75 de ani. În total, în această perioadă au fost înregistrate 451 de cazuri de COVID-19, în creștere cu 21,3% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. Din numărul total de cazuri, 24 s-au înregistrat în rândul copiilor de până la 14 ani. Datele au fost comunicate pe 14 noiembrie de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. 

În perioada 6-12 noiembrie 2023 au fost înregistrate 5 914 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea fiind la copii de 0-14 ani – 61%. „O creștere de 10,7% în comparație cu săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 10,8% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent”, au menționat reprezentanții Agenției. Din numărul total al bolnavilor, 229 au fost spitalizați.

Cazuri de gripă sezonieră nu au fost înregistrate”, a precizat Agenția.

Pe parcursul perioadei menționate au fost înregistrate 451 de cazuri de COVID-19. „O creștere cu 21,3% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia (15,5 cazuri la 100 mii populație)”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Din numărul total de cazuri de COVID-19, 24 s-au înregistrat în rândul copiilor de până la 14 ani.

De asemenea, au fost înregistrate 2 cazuri de deces, în urma infecției COVID-19, la femei cu vârste de 52 și respectiv, 75 de ani”, a raportat Agenția.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a declarat că, în instituțiile medico-sanitare publice din țară, continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere. Din numărul total de doze, au fost utilizate 78%: „Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor, etc. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit”.

Totodată, Agenția a recomandat vaccinarea profilactică și respectarea în continuare a măsurilor de protecție, printre care: păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate, respectarea regulilor de igienă a mâinilor, igiena respiratorie, respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, inclusiv purtarea măștilor în instituțiile medicale.

La fel, instituția a recomandat „și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecțiilor respiratorii acute, inclusiv gripa și COVID-19”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: