filarmonica
Дарья Слободчикова

Viitorul clădirii Filarmonicii Naționale rămâne incert. Autoritățile vor contracta o companie care va înlătura elementele degradante

Ședința grupului de lucru s-a desfășurat lângă clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și a fost prezidată de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) general-maiorul Mihail Harabagiu. În cadrul acesteia au participat și reprezentanți ai Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerul Apărării, Inspecției de Stat în Construcții, ai Agenției de Supraveghere Tehnică, dar și directorul Filarmonicii Naționale.

În cadrul ședinței reprezentantul Ministerului Economiei și Infrastructurii a prezentat raportul tehnic de expertiză, unde experții în domeniu s-au expus asupra părții tehnice a edificiului.

Totodată, în baza raportului prezentat, grupul de lucru a luat decizia de a demara etapa de demontare parțială a părților avariate din construcția edificiului. În acest sens, Ministerul Educației Culturii și Cercetării va solicita autorității publice locale autorizația de rigoare.

Activitățile respective vor fi organizate în baza unui proiect de organizare a executării lucrărilor de desființare a părților constructive avariate. În acest sens va fi contractată o campanie specializată pentru eliminarea tuturor elementelor degradante. După finalizarea acțiunilor de demontare și evacuare a deșeurilor, experții vor analiza edificiul și se vor expune asupra ulterioarelor acțiuni posibile în cazul Filarmonicii Naționale.

În continuare situația va fi gestionată de conducerea IGSU, iar la fața locului pe parcursul funcționării grupului de lucru în gestionare situației, va activa Statul Major al Inspectoratului.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” s-a produs pe 24 septembrie. Pompierii au luptat cu focul până a doua zi, însă flăcările au distrus practic în totalitate clădirea, inclusiv numeroase instrumente muzicale și biblioteca instituției, unde erau păstrate partituri valoroase.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectare de fonduri în scopul reconstrucției clădirii. Conform celor mai recente date, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 754.514,71 lei, dintre care: 753.274,80 lei și 62,64 euro.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: