Viitorul clădirii Filarmonicii Naționale rămâne incert. Autoritățile vor contracta o companie care va înlătura elementele degradante
Full Article 2 minutes read

Viitorul clădirii Filarmonicii Naționale rămâne incert. Autoritățile vor contracta o companie care va înlătura elementele degradante

Ședința grupului de lucru s-a desfășurat lângă clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și a fost prezidată de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) general-maiorul Mihail Harabagiu. În cadrul acesteia au participat și reprezentanți ai Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerul Apărării, Inspecției de Stat în Construcții, ai Agenției de Supraveghere Tehnică, dar și directorul Filarmonicii Naționale.

În cadrul ședinței reprezentantul Ministerului Economiei și Infrastructurii a prezentat raportul tehnic de expertiză, unde experții în domeniu s-au expus asupra părții tehnice a edificiului.

Totodată, în baza raportului prezentat, grupul de lucru a luat decizia de a demara etapa de demontare parțială a părților avariate din construcția edificiului. În acest sens, Ministerul Educației Culturii și Cercetării va solicita autorității publice locale autorizația de rigoare.

Activitățile respective vor fi organizate în baza unui proiect de organizare a executării lucrărilor de desființare a părților constructive avariate. În acest sens va fi contractată o campanie specializată pentru eliminarea tuturor elementelor degradante. După finalizarea acțiunilor de demontare și evacuare a deșeurilor, experții vor analiza edificiul și se vor expune asupra ulterioarelor acțiuni posibile în cazul Filarmonicii Naționale.

În continuare situația va fi gestionată de conducerea IGSU, iar la fața locului pe parcursul funcționării grupului de lucru în gestionare situației, va activa Statul Major al Inspectoratului.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” s-a produs pe 24 septembrie. Pompierii au luptat cu focul până a doua zi, însă flăcările au distrus practic în totalitate clădirea, inclusiv numeroase instrumente muzicale și biblioteca instituției, unde erau păstrate partituri valoroase.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectare de fonduri în scopul reconstrucției clădirii. Conform celor mai recente date, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 754.514,71 lei, dintre care: 753.274,80 lei și 62,64 euro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: