filarmonica
Дарья Слободчикова

Viitorul clădirii Filarmonicii Naționale rămâne incert. Autoritățile vor contracta o companie care va înlătura elementele degradante

Ședința grupului de lucru s-a desfășurat lângă clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și a fost prezidată de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) general-maiorul Mihail Harabagiu. În cadrul acesteia au participat și reprezentanți ai Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerul Apărării, Inspecției de Stat în Construcții, ai Agenției de Supraveghere Tehnică, dar și directorul Filarmonicii Naționale.

În cadrul ședinței reprezentantul Ministerului Economiei și Infrastructurii a prezentat raportul tehnic de expertiză, unde experții în domeniu s-au expus asupra părții tehnice a edificiului.

Totodată, în baza raportului prezentat, grupul de lucru a luat decizia de a demara etapa de demontare parțială a părților avariate din construcția edificiului. În acest sens, Ministerul Educației Culturii și Cercetării va solicita autorității publice locale autorizația de rigoare.

Activitățile respective vor fi organizate în baza unui proiect de organizare a executării lucrărilor de desființare a părților constructive avariate. În acest sens va fi contractată o campanie specializată pentru eliminarea tuturor elementelor degradante. După finalizarea acțiunilor de demontare și evacuare a deșeurilor, experții vor analiza edificiul și se vor expune asupra ulterioarelor acțiuni posibile în cazul Filarmonicii Naționale.

În continuare situația va fi gestionată de conducerea IGSU, iar la fața locului pe parcursul funcționării grupului de lucru în gestionare situației, va activa Statul Major al Inspectoratului.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” s-a produs pe 24 septembrie. Pompierii au luptat cu focul până a doua zi, însă flăcările au distrus practic în totalitate clădirea, inclusiv numeroase instrumente muzicale și biblioteca instituției, unde erau păstrate partituri valoroase.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectare de fonduri în scopul reconstrucției clădirii. Conform celor mai recente date, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 754.514,71 lei, dintre care: 753.274,80 lei și 62,64 euro.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) „Doi pentru justiție, nouă pentru sine”: deputații și-au evaluat activitatea la sfârșitul mandatului

Deputații celui de-al unsprezecelea mandat și-au încheiat activitatea și se pregătesc pentru noi alegeri. În așteptarea verdictului alegătorilor, reporteri NewsMaker Corina Malcoci a întrebat parlamentarii cum își evaluează propriile performanțe. Unii au evitat răspunsurile directe, invocând viitoarele scrutinuri. Alții au fost mai sinceri: socialiștii au deplâns faptul că doar câteva dintre sute de inițiative propuse au fost adoptate, acordându-și note modeste. Grigore Novaс, de exemplu, a acordat nota „2” pentru reformele în justiție, educație și domeniul social, în timp ce Bogdan Țîrdea a acordat ironic nota „9”. Reprezentanții PAS susțin că au obținut rezultate tangibile: inițiativele lor aduc roade, mai ales în domeniile social și muncă. Olesea Stamate a recunoscut atât realizări, cât și greșeli, iar Iulia Dascălu a evidențiat legea privind protecția animalelor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a lăudat rapiditatea activității legislative și a subliniat contribuții în toate domeniile cheie – de la justiție până la educație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: