Vin banii din UE. În conturile Moldovei a intrat prima parte din cele €150 mln promise de Bruxelles
Full Article 2 minutes read

Vin banii din UE. În conturile Moldovei a intrat prima parte din cele €150 mln promise de Bruxelles

Comisia Europeană a virat astăzi, 1 august, Republicii Moldova prima tranșă, de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro, aprobată în primăvara acestui an de Parlamentul European. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit oficialului european, 35 de milioane de euro sunt împrumuturi în condiții favorabile, iar 15 milioane de euro – fonduri europene nerambursabile.

Potrivit europarlamentarului, faptul că prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost deja virată de Comisia Europeană arată că autoritățile de la Chișinău „și-au făcut treaba” și că „există progrese în aceste domenii”.

„Așa cum am spus și în momentul în care am aprobat sprijinul financiar în Parlamentul European, banii aceștia sunt foarte utili pentru Republici Moldova, dar nu sunt suficienți. Trebuie să facem mai mult. (…) De aceea, așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de sprijinire financiară a Republicii Moldova. Sunt sigur că noi, în Parlamentul European, vom aproba aceste noi propuneri la fel de repede cum am aprobat și asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Potrivit autorităților centrale, asistența va facilita redresarea economică a Republicii Moldova prin promovarea unui set de politici care vizează domenii precum sectorul energetic, statul de drept și lupta împotriva corupției, guvernarea sectorului public și climatul de afaceri. Banii vor fi alocați pentru a acoperi necesitățile bugetare ale țării noastre.

Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate, și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova a fost adoptată de către Parlamentul European și Consiliul UE la data de 6 aprilie 2022, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de Covid-19.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: