Andrei Mardari / NewsMaker

Vin soldați francezi la Chișinău? Nosatîi a explicat ce presupune misiunea permanentă de apărare, anunțată de Macron 

Misiunea permanentă de apărare, anunțată de președintele Franței și care va fi deschisă la Chișinău luna viitoare, nu presupune că în Republica Moldova vor staționa militari francezi. Misiunea permanentă se limitează doar la prezența unei singure persoane, cu funcția de atașat militar în cadrul ambasadei Franței. Este vorba despre o femeie, locotenent-colonel, care până acum a activat la București. Aproape toate ambasadele au detașați militari în Republica Moldova. Precizările au fost făcute de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. 

La emisiunea „În profunzime” de la ProTV, ministrul Apărării a fost întrebat ce presupune deschiderea misiunii de apărare la Chișinău, anunțată de președintele francez Emmanuel Macron. „Vin soldați francezi la Chișinău?”, a adăugat prezentatoarea emisiunii.

„Într-adevăr domeniul apărării reprezintă o posibilitate pentru dezinformare și manipulare cu informații, în ultima perioadă. O fac toți, mai ales cei care nu se pricep deloc în acest domeniu. (…) Această misiune permanentă se limitează doar la prezența unei singure persoane, care va avea funcția de atașat militar în cadrul misiunii diplomatice a Republicii Franceze. Va fi o persoană în cadrul ambasadei Franței. Și este vorba despre o doamnă, locotenent-colonel, care actualmente este acreditată pentru Republica Moldova dar până acum a activat din sediul de la București. Începând ce luna viitoare se va transfera de la București la Chișinău”, a menționat Nosatîi.

El a adăugat că „actualmente avem 10 ambasade care dețin atașați militari și nu se vorbește despre nici o misiune permanentă și prezență străină”.

„Aici sunt începând de la România, Statele Unite, Belarus, Federația Rusă și chiar anul trecut am mărit numărul cu două ambasade, cum ar fi Republica Cehă și Republica Populară Chineză care au detașat atașați militari în Republica Moldova”, a comunicat Nosatîi.

Întrebat de ce a făcut Macron această declarație în timp ce aproape toate ambasadele au detașați militari la Chișinău, Nosatîi a răspuns: „Cred că este o traducere mot à mot din limba franceză și care a dat posibilitatea la mulți specialiști să interpreteze și să aducă un subiect de discuții și surse false de dezinformare”.

***

În perioada 7-8 martie, șefa statului Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Paris. În timpul unei conferințe de presă alături de președinta Republicii Moldova, Emmanuel Macron a anunțat că în următoarea lună la Chișinău, Franța va deschide o misiune permanentă de apărare.

Cei doi șefi de stat au asistat, de asemenea, la semnarea a acordurilor de cooperare economică și în domeniul apărării între Franța și Moldova. Acordul în domeniul apărării va acoperi următoarele domenii: politica de apărare, participarea în misiuni și operații internaționale, controlul și gestionarea spațiului aerian, tehnologia informației și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară, a explicat Ministerul Apărării. Totodată, acordul prevede vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică, consultări, conferințe, cursuri, specializări și alte forme de pregătire științifică avansată. Pe lângă asta, documentul prevede crearea unei comisii moldo-franceze, care va efectua o evaluare a acțiunilor comune desfășurate și va elabora și valida un plan multianual de cooperare bilaterală în domeniul apărării. Comisia se va reuni anual în Franța sau Moldova, scrie Radio Chișinău.

Pe 11 martie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a criticat deschiderea, la Chișinău, a misiunii permanente de apărare anunțate de președintele Franței Emmanuel Macron. Partidul a declarat că Franța este o țară-membră a Alianței Nord-Atlantice, iar deschiderea unei misiuni militare în țara noastră de către aceasta, ar putea face Moldova „complice” la „aventura NATO de a extinde” invazia rusă din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: