Vine iarna, facturile cresc. Locuitorii din două regiuni ale țării vor plăti mai mult pentru căldură
Full Article 2 minutes read

Vine iarna, facturile cresc. Locuitorii din două regiuni ale țării vor plăti mai mult pentru căldură

Locuitorii din Comrat și Glodeni vor plăti mai mult pentru agentul termic. Se întâmplă după ce membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat, în ședința de joi, 23 noiembrie, noi tarif pentru energia termică livrată consumatorilor din cele două regiuni.

Astfel, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. a „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” a crescut de la 4 355 lei/Gcal la 4 578 lei pentru fiecare gigacalorie consumată.

Vor plăti mai mult pentru căldură și consumatorii din Glodeni, deserviți de Î.M. „Servicii comunale Glodeni”. Tariful pentru o gigacalorie a crescut, aici, de la 4 208 lei, cât a fost până în prezent, la 4 391 lei/Gcal.

ANRE anunță că unul din factorii care au determinat revizuirea tarifului reglementat este majorarea cheltuielilor pe  unitate de Gcal, urmare a diminuării cantității de energie termică livrată consumatorilor.

Compensațiile la căldură

Precizăm că autoritățile vor oferi compensații în factură, și în acest sezon rece. Mărimea compensațiilor a fost stabilită pe 22 noiembrie, de Guvern.

Energia termică va fi compensată, de exemplu, până într-un plafon de 1,3 GCal/lună sau până într-un plafon de 0,9 GCal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară, pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Categoria de vulnerabilitate energetică Tarif achitat în limita plafonului (2023-2024)
Extremă 1450 lei / GCal*
Foarte ridicată 1475 lei / GCal*
Ridicată 1500 lei / GCal
Medie 1525 lei / GCal
Scăzută 2100 lei / GCal
Primară 2900 lei / GCal
Fără vulnerabilitate Tarif reglementat (3457 lei/Gcal – Termoelectrica)

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensație sub formă de plată monetară lunară de 800 MDL sau și de compensație sub formă de plată monetară lunară monetară, și de compensația în factură plafonată la 0,9GCal/lună.

Vezi cum vor fi acordate compensațiile la gaz și lumină, în funcție de categoria de vulnerabilitate atribuită – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: